- - http://iaenp.lt -

Darbo sutartis turi pakeisti iki metų galo: atlyginimai sausį gali vėluoti

Posted By Informavimo specialistė On 2018/11/26 @ 08:56 In Новости НП | Comments Disabled

www.DELFI.lt 2018 m. lapkričio 26 d.

Nuo kitų metų startuosianti mokesčių reforma įpareigoja darbdavius pakeisti darbuotojų algų sutartis – „ant popieriaus“ alga turi padidėti 1,289 karto. Didžiulės įmonės jau dabar turėtų pradėti ruoštis pokyčiams, tačiau buhalterių atstovė teigia, kad dar nėra konkrečiai žinomi visi rodikliai. Dėl to neatmetama galimybė, kad sausį algos gali vėluoti.„DELFI Dienoje“ lankęsi advokatas dr. Justinas Usonis ir Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacijos (LBAA) prezidentė Daiva Čibirienė kalbėjo, kad darbo sutartyse numatomi techniniai pakeitimai. Tačiau kol iki galo nepriimtas rodiklių įstatymas buhalteriai ir programuotojai negali imtis darbo.

„Sutartys turi būti peržiūrėtos ir pakeistos vienašališkai iki gruodžio 31 dienos. Liko vienas mėnuo ir viena savaitė. Nei daug nei mažai. Iš tikrųjų sutartyse turėtų būti indeksuojamas darbo užmokestis taikant koeficientą 1,289 taip, kad darbuotojas nenukentėtų po indeksacijos. Gautų ne mažiau nei prieš tai. Pavyzdžiui, darbuotojas gauna 1000 eurų „ant popieriaus“, tai vadinasi po Naujų metų „popierinė“ jo alga bus 1289 eurai. Tarytum atrodo padidėjo suma „ant popieriaus“, bet gaus tiek pat, nes mokesčiai keičiasi“, – laidoje kalbėjo D. Čibirienė.

Ji teigė, kad iš tiesų stabiliausia situacija yra su apmokestinimu pagal darbo sutartis, daug daugiau klausimų kylą dėl kitokių pajamų apmokestinimo.

„Yra tik neaiškumai ką daryti su įkainiais, kurie yra sutartyje. Nustatytas koks valandinis ar kiekinis, kaip jį indeksuoti? Kaip daryti, jei gyventojas nebuvo pasirinkęs papildomai kaupti, o dabar sugalvojo 3 proc.? Kai 3 proc. pasirenki, jau 1,289 koeficientas neveikia, reikia didesnio. Kaip tą didesnį nustatyti, kad darbuotojas tavęs neapskųstų?

Nėra dar skaičiavimų algoritmų, daug kas nepradėjo programuoti, nes nėra užtikrinimo, kadangi rodiklių įstatymas nepatvirtintas. Jame visi procentai nurodyti, tada turėsime teisinį pagrindą, kad taip bus skaičiuojami mokesčiai“, – kalbėjo ji.

Taip pat LBAA prezidentės teigimu didesnės ir daugiau darbuotojų turinčios įmonės jau dabar turėtų perrašinėti sutartis. Advokatas J. Usonis prideda, kad iš esmės laukia techniniai pakeitimai sutartyse. Pagal Darbo kodeksą apie šiuos pakeitimus darbuotojas gali būti informuojamas ir elektroninėmis priemonėmis, tai yra elektroniniu paštu gali gauti visus darbdavio surašytus dydžių pasikeitimus.

Ragina išmokėti dalį atlyginimo

Pašnekovai pripažįsta, kad dėl to, jog dar nėra viskas iki galo aišku, kaip reikėtų skaičiuoti atlyginimus, galimi tam tikri algų išmokėjimo vėlavimai sausio mėnesį.

D. Čibirienė svarsto, kad puikus sprendimas būtų išmokėti tam tikrą aiškią pinigų sumą, o po to daryti atitinkamas korekcijas negu neteisingai suskaičiuoti. Pavyzdžiui, darbuotojo alga 1250 „į rankas“, tad geriau išmokėti 1000 eurų, o dėl likusių skaičiuoti vėliau, žinant visas būtinas korekcijas.

J. Usonis nemato galimybių darbdaviams piktnaudžiauti keičiant sutartis, kadangi įstatyme nurodyta, jog vien dėl šių mokesčių reformos pakeitimų atlyginimas mažėti negali. Jis pritartų idėjai, kad jei kyla neaiškumų kaip mokėti, reikėtų išmokėti bent dalį sumos.

„Žmogui jautrus klausimas jo atlyginimo gavimo reguliarumas. Jeigu jis gaus vėliau, tai pagal Darbo kodeksą jis gali reikalauti delspinigių“, – prideda jis. D. Čibirienė „DELFI Dienoje“ taip pat kalbėjo, kad šiuo metu institucijų pateikta skaičiuoklė puslapyje kiek.lt ne visiškai tiksliai suskaičiuoja, pamirštami nurodyti centai. Pasak jos, dėl netikslumų skaičiuoklėje gali būti sumaištis, žmonės imsis nepagrįstų darbo ginčų.

J. Usonis savo ruožtu svarstė, ar tikrai žmonės yra tiek smulkmeniški, kad skųstųsi dėl 10 centų. Bet jeigu taip būtų, ir paaiškėtų, kad tokios sumos trūksta, Darbo ginčų komisija galėtų ją priteisti.

LBAA prezidentė D. Čibirienė pabrėžė, kad rodiklių įstatymas įprastai priimamas gruodžio antroje pusėje, tačiau kadangi dar daug diskutuojama dėl autorinių, tantjemų apmokestinimo, pašnekovė abejoja, ar priėmimas nenusikels į paskutines gruodžio dienas.


Article printed from : http://iaenp.lt

URL to article: http://iaenp.lt/2018/11/26/darbo-sutartis-turi-pakeisti-iki-metu-galo-atlyginimai-sausi-gali-veluoti/

Copyright © 2013 . All rights reserved.