Печать Печать

Pensijų pokyčiai palies visus: kitąmet reikės apsispręsti, kaip elgsimės su savo pinigais

Justina Ilkevičiūtė

Verslo aktualijų žurnalistė

2018 m. gruodžio 12 d.

 Nuo kitų metų pensijai kaupsime kitaip nei tai darėme iki šiol. Visi jaunesni nei 40 metų dirbantieji bus savaime be atsiklausimo įtraukti į kaupimą pensijų fonduose, tačiau per pusę metų galės atsisakyti kaupti, pateikę prašymą „Sodrai“, o tie kurie kaupė iki šiol – kreipęsi į savo pensijų kaupimo bendrovę.

 Gyventojų laukia svarbus sprendimas – kaupti dabar ir prisidėti prie „Sodros“ senatvės pensijos, kuri šiuo metu vidutiniškai siekia apie 318 eurų, ar atsisakyti kaupimo ir prisidėti keliasdešimt eurų prie atlyginimo čia ir dabar.

Šiuo metu „Sodros“ senatvės pensiją sudaro dvi dalys: bendroji ir individualioji dalis. Bendroji susidaro iš bazinės pensijos dydžio, šiuo metu siekiančio 152,92 euro ir padauginto iš sukaupto stažo. Kuo ilgiau žmogus dirba – tuo jo bendroji dalis bus didesnė.

Kita, individualioji pensijos dalis, susidaro iš to, kokias įmokas nuo savo atlyginimo asmuo mokėjo. Kitaip tariant, kuo daugiau jis uždirbo, tuo didesnes įmokas mokėjo, tuo jo pensija bus didesnė.

Ši dalis bus neliečiama ir visi dirbantieji, sukaupę reikiamą stažą, gaus „Sodros“ senatvės pensiją, ji nebus kaip nors mažinama. Tačiau valdžia skatina dirbančiuosius kaupti papildomai pensijų fonduose ir taip prisidurti prie „Sodros“ senatvės pensijos, todėl nuo kitų metų visi dirbantieji bus savaime įtraukti į kaupimą.

DELFI Verslas pradeda laidų ciklą, kuriame bus kalbinami įvairūs savo sričių ekspertai, specialistai, ekonomistai, kurie paaiškins, kas vyks su mūsų algomis ir pensijomis nuo kitų metų.

Pirmoje laidoje apie laukiančius pokyčius kalbėjo „Sodros“ Komunikacijos skyriaus vedėjas Saulius Jarmalis.

Dėl mokesčių mažinimo algos padidės

Nuo kitų metų mokesčiai dirbantiesiems truputį sumažėja, mat 0,55 proc. sumažintos dirbančiųjų įmokos „Sodrai“ ir 1 proc. gyventojų pajamų mokestis (GPM). Dėl šios priežasties, dirbantieji nuo Naujųjų per mėnesį gaus maždaug keliasdešimt eurų daugiau kas mėnesį.

Pasitikrinti, kiek didės atlyginimas galima įsivedus algą į skaičiuoklę „kiek.lt“ puslapyje.

Pavyzdžiui, jeigu šiuo metu atlyginimas „į rankas“ siekia 1000 eurų ir nekaupiate pensijai maksimaliai, t. y. vadinamu 2+2+2 principu, kai „Sodra“ nuo atlyginimo 2 proc. perveda į pensijų fondus, kitais metais dėl sumažėjusių mokesčių gausite 1052 eurus, 2020 m. – 1062 eurus, o 2021 m. – 1078 eurus.

Jeigu uždirbate panašų į šiuo metų vidutinį uždarbį – t. y. 1000 eurų „ant popieriaus“ arba 772 eurus „į rankas“, nuo kitų metų uždirbsite 46 eurais daugiau ir jūsų atlygis sieks 818 eurų, o nuo 2020 m. jūsų atlygis sieks 832 eurus.

Be to, dėl sujungiamų darbdavio ir darbuotojų mokesčių atlyginimas „ant popieriaus“ bus didesnis. Šis pokytis tebus tik formalumas, alga „į rankas“ būtent dėl šio pokyčio pasikoreguos nebent keliais eurais.

„Vadinasi, jei žmogus dabar gauna 1000 eurų „ant popieriaus“, kitais metais atlyginimas sieks 1289 eurus „ant popieriaus“, nes atlyginimai bus indeksuojami 1,289 karto.

Tai padaryta, kad suprastume, kiek mes sumokame mokesčių, <…> tikimasi sumažinti ir šešėlį“, – sako S. Jarmalis.

Algos padidėjimą „suvalgys“ kaupimas pensijai

Tačiau tokį atlyginimo padidėjimą dėl sumažėjusių mokesčių „suvalgys“ tai, kad nuo kitų metų visi dirbantys ir jaunesni nei 40 metų bus savaime ir be atsiklausimo įtraukti į kaupimą pensijų fonduose.

S. Jarmalis teigia, kad didžiajai daugumai gyventojų niekas nesikeis, nes jie jau dabar dalyvauja pensijų kaupime.

„Tokių – daugiau kaip milijonas šalies gyventojų. Kadangi jie yra pasirašę kaupimo sutartis, jie ir toliau dalyvaus kaupime, jų kaupimas nenutrūksta.

Tie, kurie anksčiau išvis nedalyvavo kaupime, o tokių turime apie 200 tūkst., ir kurie yra jaunesni nei 40 metų, jie įtraukiami į kaupimą“, – aiškina jis.

Tačiau svarbu tai, kad nors visi dirbantys iki 40 metų bus įtraukti į kaupimą savaime, per pusę metų nuo sausio 2 d. jie galės atsisakyti kaupti.

Tie, kurie iki šiol nekaupė papildomai – turės pateikti prašymą „Sodrai“ asmeninėje paskyroje internetu, o tie, kurie iki šiol kaupė, turės kreiptis į savo pensijų kaupimo bendrovę, su kuria buvo sudarę sutartį, prašydami nutraukti kaupimą.

Tačiau tokie kaupti atsisakę asmenys kas tris metus vėl bus savaime įtraukti į kaupimą. Todėl jei po trijų metų jie vis dar nuspręs nekaupti, jie vėl turės teikti paraišką „Sodrai“.

„Jeigu nekaupiate, kas tris metus mes vėl bandysime jus įtraukti. T. y. sausio 2 d. informuosime, kad įtraukiame jus į kaupimą, jūs pareikšite atsisakymą ir dar po trijų metų sausio 2 d. mes vėl jūs įtrauksime į kaupimą. Taip darysime tol, kol jums sukaks 40 metų“, – sako jis.

„Sodros“ atstovui buvo sunku atsakyti į klausimą, ar verta pasiimti tuos dėl mokesčių mažėjimo atsilaisvinusius pinigus „čia ir dabar“, ar skirti pensijos kaupimui.

„Sodros“ darbas nėra pasakyti, ar verta kaupti. Bet čia klausimas, ar šiandien žvirblis rankoje, ar paskui briedis girioje: ar turiu šiandien maždaug 40 eurų didesnes pajamas kas mėnesį ar didesnę pensiją senatvėje. Tikrai nebijau pasakyti, kad pensija bus didesnė, jei kaupsite, nes nepriklausomai, kokie bus jūsų fondo rezultatai, jūs vis tiek dėsite į taupyklę, ir tai lems didesnę pensiją“, – pabrėžia jis.

Pažymėtina, kad tas asmuo, kuris nepateiks prašymo atsisakyti kaupti pensijai, bus įtrauktas į kaupimą ir jau negalės atsisakyti kaupti. Užgriuvus tam tikriems finansiniams sunkumams, jis tegalės padaryti 12 mėnesių pertrauką.: „Tas sprendimas turi būti apgalvotas. Jei tampi dalyviu, negali netapti ne dalyviu, tačiau per visą laikotarpį bendrai gali paimti metų pertrauką. Pavyzdžiui, vienais metais susistabdyti įmokų mokėjimą mėnesiui, kitais metais – taip pat susistabdyti mėnesiui.“

S. Jarmalis pažymi, kad įtraukiami į kaupimą bus tik sausio 2 d. darbą turintys, pagal individualią veiklą ar su verslo liudijimu dirbantys, mažąja bendriją įsteigę asmenys: „Jei žmogus neturi ar netenka darbo, jis tiesiog nemoka įmokų į pensijų fondą, kaip ir nemoka kitų įmokų.“

Taip pat savaime į kaupimą nebus įtraukiami emigravę tautiečiai.

Kaupiančius pamalonins valstybė

Taigi jau aišku, kad nuo kitų metų dėl sumažėjusių mokesčių visiems algos kils keliasdešimt eurų. Taip pat, kad visi dirbantys iki 40 metų bus įtraukti į pensijų kaupimą be jokio atsiklausimo ir jie galės nekaupti tik jei pateiks prašymą „Sodrai“ iki liepos mėnesio.

Nepateikę prašymų nekaupti – taps pensijų kaupimo dalyviais ir nuo jų atlyginimo bus pervedamos įmokos į tam tikrą „Sodros“ atsitiktinai parinktą pensijų fondą.

Tie, kurie anksčiau nekaupė, iš pradžių mokės 1,8 proc. nuo atlyginimo „ant popieriaus“ siekiančią mėnesinę įmoką, kuri kasmet augs, kol po penkerių metų taps maksimali ir sieks 3 proc.

Tie, kurie anksčiau kaupė maksimaliai, 2+2+2 principu, iškart mokės 3 proc. nuo atlyginimo „ant popieriaus“ siekiančią įmoką.

Tačiau anksčiau nekaupę ir nuo kitų metų turintys mokėti 1,8 proc. įmoką galės kreiptis į pensijų kaupimo bendrovę ir prašyti, kad jų įmoka iškart siektų 3 proc.

„Jeigu norite iškart pradėti kaupti 3 proc. t. y. skirti kaupimui apie 30 eurų kas mėnesį, jei gaunate 1000 eurų „ant popieriaus“, tai jūs tą galite padaryti.

Jeigu ne, jei norite iš pradžių prisidėti mažiau, t. y. skirti 1,8 proc. nuo algos, vadinasi, apie 18 eurų nuo algos, jei uždirbate 1000 eurų „ant popieriaus“, tas įmokos tarifas per 5 metus didės savaime. Nuo 2020 metų įmoka bus jau 2,1 proc, nuo 2021 m. – 2,4 proc., 2022 ji sieks 2,7 proc., kai 2023 taps maksimali ir sieks 3 proc. “, – aiškina jis.

Svarbu, kad tie gyventojai, kurie 2013 m. buvo susistabdę kaupimą pensijų kaupimo bendrovėse, bus taip pat įtraukiami į kaupimą ir pradės mokėti įmokas nuo 1,8 proc. Be to, tokie gyventojai bus savaime įtraukti į kaupimą net jeigu jiems yra virš 40 metų.

Kaupiančiuosius pensijų fonduose papildomai skatins valstybė. Nusprendusius iškart kaupti 3 proc. nuo algos „ant popieriaus“ valstybė pridės 1,5 proc. nuo vidutinio atlyginimo šalyje. Jau yra žinoma, kad kitais metais ši suma sieks 16,4 euro.

Nusprendusius kaupti nuo 1,8 proc. palaipsniui didinant įmoką iki 3 proc. valstybė iš pradžių paskatins mažiau. Jeigu 2019 m. žmogus nuo savo atlyginimo kaupimui skirs 1,8 proc, valstybė jam pridės 0,3 proc., 2020 m. valstybė skirs 0,6 proc., 2021 0,9 proc, 2022 1,2 proc., kai 2023 m. paskata sieks 1,5 proc. nuo vidutinio darbo užmokesčio šalyje.

Taigi žmogus, dabar uždirbantis 1000 eurų „ant popieriaus“ ir nuo 2019 m. pradėsiantis skirti 1,8 proc. kaupimui, t. y. 18 eurų pensijų fondui, gaus 3,3 euro paskatą iš valstybės kas mėnesį.

Nusprendus kaupti atlyginimas gali netgi sumažėti

Laidoje buvo pateikti keli konkretūs Jono, Onos ir Rasos pavyzdžiai, kas keisis nusprendus jiems kaupti ar nekaupti, jei šiuo metu jie uždirba 1000 eurų „ant popieriaus“ arba 772 eurus „į rankas“.

Pavyzdžiui, jeigu Jonas iki šiol nekaupė ir nuo kitų metų jis atsisakys kaupti, jo atlyginimas nuo kitų metų padidės 46 eurais. Jeigu vis dėlto jis, S. Jarmalio teigimu, gulės ant sofos ir nieko nedarys, jis bus savaime įtrauktas į kaupimą nuo liepos 1 d., skiriant 1,8 proc. nuo jo algos kaupimui.

Tada išeis taip, kad jo alga vis tiek bus 23 eurais didesnė nei yra dabar – 2018 metais. 23 eurus jis skirs kaupimui, o valstybė jam dar pridės 3,3 euro kas mėnesį.

Jeigu jis nuspręs kaupti maksimaliai iškart, t. y. skirti 3 proc. kaupimui nuo savo algos, jo alga vis tiek išliks 7 eurais didesnė nei kad yra šiais metais, tačiau jo įmoka į pensijų fondą taip pat bus didesnė ir sieks 39 eurus, o valstybė jam kas mėnesį pridės 16,4 euro.

Ona, kuriai šiuo metu yra 43 metai iki šiol kaupė principu 2+0+0, t. y. „Sodra“ 2 proc. nuo jos algos pervesdavo kaupimo bendrovei, o ji pati daugiau neprisidėdavo.

Tai jeigu ji nuo Naujųjų nieko nedarys, Ona sausį gaus 23 eurus daugiau nei iki šiol, nes likę 23 eurai jau keliaus į pensijų bendrovę, kadangi Ona iki šiol, nors ir minimaliai, bet dalyvavo kaupime.

Tačiau jei ji, pavyzdžiui, kovą nuspręs nekaupti, Ona turės kreiptis į savo kaupimo bendrovę, su kuria anksčiau buvo sudariusi sutartį, ir pranešti, kad kaupti ji nebenorės. Tada ji pradės gauti 46 eurų daugiau kas mėnesį prie savo algos.

Rasa, kuriai yra 30 metų, labai atsakingai galvojo apie senatvės pensiją ir jau iki šiol kaupia maksimaliai – 2+2+2 principu.

Taigi nuo kitų metų ji savaime pradės kaupti maksimalią 3 proc. įmoką, tačiau ji vis tiek gaus 27 eurų didesnį atlyginimą, nei gauna dabar dėl sumažėjusios mokesčių naštos. Valstybė jai pridės dar 16,4 euro per mėnesį.

Jeigu ji per pusę metų apsispręs, kad nors iki šiol kaupė maksimaliai, bet nuo Naujųjų ji išvis nebenori kaupti, jos atlyginimas kas mėnesį padidės 66 eurais, kadangi prisidės dar ir tie 2 proc. algos, kuriuos anksčiau ji pervesdavo savo kaupimo bendrovei.

Tačiau svarbu pažymėti, kad didėjant pajamoms visų, pradedančių kaupti, atlyginimo pokytis gali tapti neigiamas.

„Jeigu pajamos yra didesnės nei šiuose pavyzdžiuose, ir Jonas gauna „į rankas“ 1000 eurų ir pasirenka iškart kaupti 3 proc., jis atlyginimo didėjimo nepajustų.

O jeigu gautų dar ir didesnę algą, tai jei nuo kitų metų jis kauptų maksimaliai ir skirtų 3 proc. nuo algos pensijų kaupimo bendrovei, jo atlyginimas „į rankas“ netgi šiek tiek pamažėtų“, – sako jis.

Запись опубликована в рубрике Актуалии. Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Комментарии запрещены.