- - http://iaenp.lt -

Ignalinos AE profsąjunga piktinasi atlyginimų didinimu: darbininkams po 68 eurus, o vadovams – 440 eurų

Posted By Informavimo specialistė On 2022/09/12 @ 15:37 In Новости НП | Comments Disabled

I. Nekrošienė „Delfi“ sakė, kad Ignalinos AE atlyginimai nustatomi neatsakingo ir trumparegio verslo pavyzdžiu.
„Nuo liepos 1 dienos apie 5 proc. įmonės darbuotojų – vadovų, ekspertų (viso įmonėje tuo metu dirbo 1774 darbuotojai) – gavo prieaugį prie algos nuo 650 iki 950 eurų.
Tuo metu pagrindinei darbininkų masei, kurių rankomis ir vykdomas išmontavimo procesas Ignalinos AE, surasta galimybė pakelti atlyginimą viso labo nuo 8 iki 63 eurų. Ne ką geresnė situacija ir su specialistais“, – pateikė ji.
„Delfi“ I. Nekrošienės skaičius perdavė IAE atstovei spaudai Natalijai Survilai-Glebovai, kurios pateiktame įmonės komentare jie nepaneigti, tačiau aiškinami šiek tiek kitaip.
„Pabrėžiame, kad įmonė, organizuodama darbuotojų darbo apmokėjimą, peržiūrėdama bazinius darbuotojų atlyginimus ir paskirstydama darbo užmokesčio fondą, siekia vidinio teisingumo, išorinio konkurencingumo, motyvavimo, sąžiningumo, atlyginimų išsibalansavimo mažinimo bei lėšų panaudojimo skaidrumo.
2021 metais įmonėje buvo patvirtinta Atlygio politika. Tai yra dokumentas, kuris nustato pagrindinius darbo apmokėjimo valdymo principus ir gaires įmonėje, kurių taikymas padės įgyvendinti valstybės lūkesčius, susijusius su įmonės tikslams pasiekti reikiamos kompetencijos darbuotojų pritraukimu, išlaikymu ir motyvavimu, siekiant užtikrinti įmonės veiklos sėkmę ir didinti efektyvumą. Atlygio politika yra skelbiama viešai.
Vadovaujantis šiuo dokumentu, įmonėje buvo patvirtinti nauji bazinio atlyginimo rėžiai, kurie pradėti taikyti nuo šių metų liepos 1 dienos. Nauji rėžiai buvo nustatyti pagal Lietuvos darbo užmokesčio rinkos duomenis. Atsižvelgiant į tai, kad tam tikrų Ignalinos AE pareigybių atlygio rėžiai buvo ženkliai žemesni nei atitinkamų pareigybių lygiai kitose Lietuvos įmonėse, buvo siekiama šį skirtumą sumažinti.
Nauji bazinių atlyginimų dydžiai buvo suderinti ir su įmonės nepriklausoma profsąjunga kaip tai nustatyta kolektyvinėje sutartyje. Įvertinus nuo liepos 1 dienos pritaikytų bazinių atlyginimų rėžius, Ignalinos AE darbuotojų atlygis padidėjo: darbininkams – vidutiniškai 68 eurų; specialistams – vidutiniškai 123 eurų; vadovams – vidutiniškai 440 eurų.
Papildomai, nuo šių metų liepos 1 dienos darbuotojai sulaukė atlyginimų pakėlimo ir po metinio veiklos vertinimo: darbininkai – vidutiniškai 52 eurų (minimalus atlygio padidinimas 3 proc., maksimalus – 4,5 proc.); specialistai ir vadovai – vidutiniškai 80 eurų (minimalus atlygio padidinimas 2,16 proc., maksimalus – 5,16 proc.).
Darbuotojams, kurie dėl jų atliekamų funkcijų dirba kontroliuojamoje zonoje ir yra nukrypimų nuo normalių darbo sąlygų, yra mokamas mėnesinis 130 eurų arba 260 eurų priedas prie bazinio atlygio, taip pat taikomos papildomos naudos (trumpesnė darbo diena bei ilgesnės kasmetinės atostogos).
Pažymėtina, kad įmonėje dirba įvairios kvalifikacijos ir kompetencijų darbuotojai – nekvalifikuoti ir kvalifikuoti darbininkai (kurių atlygis pagal turimus duomenis nėra žemas lyginant su Lietuvos darbo rinka), taip pat stiprūs savo srities specialistai ir vidurinės grandies vadovai (kurių atlygis pagal turimus duomenis atsilieka nuo Lietuvos darbo užmokesčio rinkos medianos).
Suprantama, kad skirtingų pareigybių darbuotojai atlieka skirtingos atsakomybės ir sudėtingumo darbus, todėl visų lygių darbuotojams atlygis už darbą nustatomas atsižvelgiant į atliekamas funkcijas. Siekiame būti konkurencinga įmone darbo rinkoje, norime išlaikyti esamus ir pritraukti naujų stiprių darbuotojų, todėl 2022 metais buvo priimti papildomi sprendimai atlygio srityje ir užsitikrintas reikalingas finansavimas.
Nuo spalio 1 dienos įmonėje bus dar kartą peržiūrėtas darbuotojų bazinis atlyginimas, kas padės dar labiau priartėti prie Lietuvos darbo užmokesčio rinkos medianos. Atlyginimų pakėlimai įmonėje planuojami ir ateityje siekiant būti konkurencingu darbdaviu, pritraukti naujus talentus atsižvelgiant į besikeičiančią įmonės veiklą“, – dėstoma atsakyme.
„Sodros“ duomenimis, liepą atlyginimų vidurkis Ignalinos AE siekė 1885,46 euro (1176 eurai „į rankas“). Ketvirtadalis uždirbančiųjų mažiausiai gavo 1467,64 euro (946 eurai), ketvirtadalis uždirbančiųjų daugiausiai – 2155,49 euro (1330 eurų).
Darbuotojų skaičius
I. Nekrošienė dar sakė, kad įmonės darbuotojai dešimtimis išeina iš darbo nesutikdami su jiems siūloma alga.
„Tai savo ruožtu turi neigiamos įtakos pagrindiniams įmonės projektams. Ignalinos AE uždarymas finansuojamas Europos Sąjungos lėšomis. Finansavimas patvirtintas iki 2027 metų, derybos vyksta dėl finansavimo iki 2038 metų – planinės darbų užbaigimo datos. Tačiau jau šiai dienai yra rimtų tendencijų nespėti iki nustatytos datos. Klausimas, ar patemps Lietuvos gyventojai, valstybės biudžetas šio milžino uždarymo finansavimą, netekus ES palaikymo?“ – klausė ji.
Įmonės vadovybė „Delfi“ atsakė, kad 2022 metų liepą įmonėje įsigaliojo nauja organizacinė struktūra, kadangi buvo užbaigtas vienas svarbiausių Ignalinos AE darbų – panaudoto branduolinio kuro iškrovimas iš blokų ir pervežimas laikinam saugojimui į saugyklą.
„Dėl šios priežasties dalies darbuotojų funkcijos tapo nebereikalingos ir buvo keičiama įmonės organizacinė struktūra. Daliai darbuotojų buvo pasiūlytos naujos, jų kvalifikaciją bei kompetencijas atitinkančios pareigos. Darbuotojai buvo laisvi pasirinkti tęsti darbą Ignalinos AE naujose pareigose arba pasinaudoti galimybe nutraukti darbo santykius bei gauti visas Darbo kodekse ir kolektyvinėje sutartyje nustatytas išeitines išmokas.
Atkreipiame dėmesį, kad šiuo metu įmonės darbuotojų amžiaus vidurkis yra 53 metai ir nemaža dalis darbuotojų, nutraukusių darbo santykius, yra priešpensinio amžiaus. Todėl Ignalinos AE nepriklausomos profsąjungos, teigdamos apie darbuotojų išėjimą iš darbo dėl žemų atlyginimų, pateikia faktų bei tikrosios situacijos neatitinkančią informaciją.
Pažymėtina, kad darbuotojų kaita organizacijose yra natūralus procesas, kai darbuotojai išvyksta kitur, ieško naujų iššūkių ir ateities galimybių. Norime atkreipti dėmesį, kad šiandien įmonėje dirba 1629 darbuotojai.
Šiuo metu įmonė ieško 13 naujų darbuotojų. Atsižvelgiant į tai, kad įmonės amžiaus vidurkis yra virš 50 metų ir kasmet įmonę palieka nemažai darbuotojų, išeinančių į senatvės pensiją, o kita dalis darbuotojų pasirenka darbą kitose darbovietėse – tokia nežymi darbuotojų kaita įmonėje yra natūrali ir nėra niekaip susijusi su įmonės atlygio sistema. Papildomai, džiaugiamės, kad dalis darbuotojų, palikę įmonę, po tam tikro laiko grįžta su naudinga patirtimi bei žiniomis. Tai yra didelis įvertinimas ir laimėjimas įmonei“, – atsakė įmonė.
„Sodros“ duomenimis, rugsėjo 6 dieną Ignalinos AE dirbo 1636 darbuotojai. Tuo metu birželio 30 dienos duomenimis, įmonėje jų buvo 1724, t. y. 88 daugiau.

Article printed from : http://iaenp.lt

URL to article: http://iaenp.lt/2022/09/12/ignalinos-ae-profsajunga-piktinasi-atlyginimu-didinimu-darbininkams-po-68-eurus-o-vadovams-440-euru/

URLs in this post:

[1] Ignalinos atominėje elektrinėje: https://www.delfi.lt/temos/ignalinos-atomine-elektrine

[2] Ilona Nekrošienė: https://www.delfi.lt/temos/ilona-nekrosiene

Copyright © 2013 . All rights reserved.