- - https://iaenp.lt -

PROFSĄJUNGŲ NUOMONĖ DĖL IAE DARBUOTOJŲ DRAUDIMO

Posted By Informavimo specialistė On 2021/04/12 @ 11:50 In Новости НП | Comments Disabled

Reaguojant į pasirodžiusią informaciją, kad nuo gegužės 1 d. įsigalioja sutartis dėl IAE darbuotojų draudimo nuo nelaimingų atsitikimų, profsąjungos mano, kad būtina išsakyti savo nuomonę. Kai kalbama apie darbuotojų sveikatos ir saugos lygio padidinimą, profsąjungos, be abėjo, palaiko darbdavį.

Kalbant apie personalo motyvaciją,  profsąjungos laikosi nuomonės, kad efektyviausia priemonė yra orus atlyginimas ir kasmetinės indeksacijos garantija

Kas liečia darbuotojų sveikatos, primename, kad daug metų pagal kolektyvinę sutartį galioja materialinės pašalpos skyrimo mechanizmas. Tai iš tikrųjų efektyvūs būdas padėti žmogui ligos, operacijos atveju ar kitais atvejais.

Todėl vadovybės su draudimo kompanija ADB Compensa Vienna Insurance Group pasirašoma darbuotojų draudimo nuo nelaimingų atsitikimų sutartis, žinoma, reikalinga, tačiau tik papildant galiojančią materialinės pašalpos skyrimo pagal kolektyvinę sutartį tvarką, bet ne vietoj jos.

Be to, įmonės mąstu galiojanti tvarka reikalauja palyginus nedaug lėšų (apie 70 tūkst. eurų per metus visam atominės kolektyvui). Ir pasinaudoti galimybe gauti materialinę pašalpą pagal kolektyvinę sutartį, pvz. ilgo nedarbingumo (virš mėnesio), operacijos atveju ir t. t., gali kiekvienas darbuotojas.

Iš darbdavio pateiktos informacijos kolkas neišku, ar tokiems atvejams bus taikoma draudimo sutartis su kompanija ADB Compensa Vienna Insurance Group. Pagal turimą preliminarią informacija — ne.

Tokios sutarties vertė kelis kartus didesnė už IAE galiojančio materialinės pašalpos skyrimo mechanizmo vertę.

Todėl manome, kad tikslinga būtų numatyti jo finansavimą iš Europos lėšų, t. y. iš Ignalinos programos.

Kalbant apie įmonės nuosavų lėšų panaudojimą, darbuotojų socialinių garantijų klausimas tampa vis aktualesniu.

Kaip yra žinoma, po kuro iš blokų pašalinimo ir eksploatacijos nutraukimo licencijos gavimo nebegalios specialus įstatymas — Papildomų socialinių garantijų įstatymas.

Patyrusio personalo išsaugojimui jau dabar reikalingas efektyvaus mechanizmo patvirtinimas. Profsąjungų nuomone, veiksmingiau būtų numatyti papildomas išeitines išmokas už darbo stažą įmonėje. Tai leis žmonėms ramiai dirbti, žinant, kad, pvz., po 2022-2023 m. išeinant iš darbo jie gaus pelnytas išmokas už daugiametį darbo stažą IAE.

Nuo 2020 m. sausio 1 d. buvo panaikintas IAE eksploatacios nutraukimo nacionalinis fondas, kuriuo buvo finansuojamas Papildomų socialinių garantijų įstatymas. Atitinkamai, dabar visos IAE nuosavybės pardavimo lėšos tampa nuosavomis įmonės lėšomis.

Todėl būtų logiška, pvz., papildomas išeitines išmokas finansuoti būtent iš nuosavų įmonės lėšų (aišku, jei nekalbėti apie specilaus įstatymo pratęsimą).

Profsąjungos kreipėsi į IAE valdybą ir įmonės vadovybę su pasiūlymu įtvirtinti kolektyvinėje sutartyje papildomų išmokų už stažą darbuotojo atleidimo iš darbo atveju tvarką.

IAE NP pirmininkė Ilona Nekrošienė


Article printed from : https://iaenp.lt

URL to article: https://iaenp.lt/2021/04/12/profsajungu-nuomone-del-iae-darbuotoju-draudimo/

Copyright © 2013 . All rights reserved.