Печать Печать

Naujasis Darbo kodeksas: daugiau viršvalandžių, mažiau atostogų

Autorius: Kristina Jackūnaitė, LRT TV naujienų tarnyba

Šaltinis: Lrt.lt

Publikuota: www.15min.lt, 2016 m.  sausio 21 d.

Apie Seime baigiamą svarstyti naująjį Darbo kodeksą. Pagal jį darbdaviai galėtų reikalauti, kad darbuotojai dirbtų daugiau viršvalandžių nei dabar. Be to, darbovietės nebeprivalėtų suteikti papildomų atostogų tiems, kas dirba jose ilgiau nei 10 metų. 

Pagal naująją Darbo kodeksą, kurį šiuo metu svarsto Seimas darbdaviai galėtų reikalauti, kad darbuotojai dirbtų daugiau viršvalandžių nei dabar. Darbovietės nebeprivalėtų suteikti papildomų atostogų daugiau kaip dešimt metų jose dirbantiems žmonėms.

Dabar darbdaviai gali reikalauti, kad darbuotojai dirbtų iki 120 valandų viršvalandžių per metus. Norint daugiau, reikia profsąjungų pritarimo įteisinto kolektyvine darbo sutartimi. Vyriausybės Seimui pateiktas naujas darbo kodeksas nuo 60 iki 180 valandų didintų leidžiamų viršvalandžių skaičių. Už viršvalandžius darbdavys privalo mokėti daugiau nei už įprastas darbo valandas.

„Manau, kad sudaroma galimybė tiesiog tiems asmenims, kurie norėtų daugiau užsidirbti, jeigu darbdavys to prašo, tiesiog dirbti tą ilgesnį laiką ir daugiau užsidirbti“, – teigia Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkė Kristina Miškinienė.

Darbdaviai neslepia, kad daugiau viršvalandžių prašė būtent jie. „Gamybos sektoriuje atsitinka įvairiausių atvejų: žmogus suserga, nutinka gamybinė avarija ir pan., tada tenka prašyti žmonių padirbti 2–4 val. viršvalandžių, o ši norma, esanti Darbo kodekse, labai mus varžo“, – tikina UAB „Audėjas“ generalinio direktoriaus pavaduotoja Anastazija Puodžiūnienė.

Darbuotojų entuziazmas dėl viršvalandžių didinimo gerokai mažesnis.

Dar viena Naujo darbo kodekso naujovė. Dabar daugiau kaip dešimt metų vienoje įmonėje dirbantiems darbuotojams priklauso viena papildoma atostogų diena, penkiolika metų – dvi, dar ilgiau dirbantys gali gauti iki penkių papildomų atostogų dienų.

Vyriausybė siūlė papildomų atostogų už ilgą stažą atsisakyti. Projektą svarstantis Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas nusprendė grąžinti tik teisę tartis dėl to su darbdaviais kolektyvine sutartimi.

„Tai šiuo atveju būtų labai pravartu turėti kolektyvines sutartis, jei susitartų darbuotojai ir darbdaviai dėl pailgintų atostogų, tai tokia galimybė atsirastų“, – teigia K. Miškinienė.

„Turbūt nė vienas netikite, kad dėl 5 papildomų galima bus susitarti, juo labiau, kad dabar bandoma padaryti, kad kolektyvinės sutartys galiotų tik profsąjungų nariams – tokių žmonių Lietuvoje nėra tiek daug, yra 35 tūkst., rodo 2015 m. „Sodros“ duomenys, tai nėra kažkoks fantastinis skaičius“, – sako Trišalės tarybos pirmininkė, Maistininkų profesinės sąjungos pirmininkė Gražina Gruzdienė.

Seimo socialinių reikalų ir darbo komiteto siūlymus dar turės patvirtinti Seimas. Tai planuojama pavasario sesijoje.

Запись опубликована в рубрике Новости НП. Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Комментарии запрещены.