Печать Печать

D. Grybauskaitė apie Darbo kodeksą: mane nustebino visiškas valdžios nužmogėjimas

M1INJfDzELTA
2016 m. liepos 29 d. (www.delfi.lt)

Prezidentė Dalia Grybauskaitė prisipažįsta vetavusi naująjį Darbo kodeksą, nes šis buvo priimtas buldozeriu principu, o numatomomis reformomis žmonės būtų išstumiami į dar didesnį užribį bei skatinami emigruoti.D. Grybauskaitė teigė palaikanti darbo santykių reformą, tačiau, Prezidentės manymu, pokyčiai turėjo būti daromi kitaip.

„Darbo reformos reikia, darbo lankstumo reikia, ir čia dėl to niekas neabejoja, ir aš tikrai palaikau reformą kaip tokią, bet, deja, atsitiko taip, kad pusantrų metų vyko trišalės derybos tarp darbdavių, valstybės ir darbuotojų, ir priėmimo stadijoje visi sutarimai, kurie jau buvo suderinti, buvo išmesti į šiukšlių dėžę. Tai yra visas įdirbis ir mėginimas surasti bendrą sutarimą buvo išmestas. Ir būtent tai mane labai nustebino, ir būtent tai, kad nebuvo atsižvelgta į tai, kas jau buvo sutarta taip pat ir socialiniame komitete, kad buvo padaryta maksimaliai grubiai „pervažiuojant“ per visus socialinius partnerius, nesiskaitant su tuo, kas jau buvo pasiekta“, – interviu „Lietuvos ryto televizijai“ sakė šalies vadovė.

Tai Prezidentė pavadino „valdžios nužmogėjimu“ ir emigracijos skatinimu.

„Mane tai nustebino, tas visiškas nužmogėjimas valdžios. Reformas mes darome ne kažkam abstrakčiai, gi darome Lietuvos žmonėms. Kas gi čia gyvens? Ateiviai? Kam darome tas reformas? Tokiomis reformomis tik dar labiau išstumiame savo žmones į užribį, dar labiau sukeliame nepasitikėjimą valdžia, jausmą, kad žmogus nerūpi, ir dar labiau skatiname išvažiavimą“, – neabejojo D. Grybauskaitė.

„Prisipažinsiu: jeigu kokie gal 15-20 metų prieš, kai aš nebuvau Prezidentė, kai truputį siauriau mačiau daug ką, buvau maksimalistė, gal ir aš eičiau taip buldozeriu su tokia reforma, bet dabar aš visai kitaip matau žmones, visuomenę… Aš matau, kad ne tiktai alga, materialinės sąlygos, bet ir savijauta šalyje – ar tu esi gerbiamas, ar į tave šluostosi kojas – taip pat yra ne ką mažiau svarbu. Ir dabar, kada mano atsakomybė kitokia, patirtis kitokia, aš ieškojau kompromiso tarp darbdavių ir verslo, todėl susitikau su Trišalės tarybos atstovais – tiek profsąjungų, tiek darbdavių. Ir mano pasiūlymai yra kompromiso paieška negriaunant reformos, fundamentalių pokyčių darbo jėgos liberalizavime mėginau nugludinti aštrius kampus, kurie žeidžia žmones. Tai toks mano tikslas“, – sakė Prezidentė.

ELTA primena, kad liepos pradžioje Prezidentė D. Grybauskaitė nusprendė nepasirašyti Seime priimto Darbo kodekso ir parlamentarams jį grąžina tobulinti. Kaip taisyti darbo santykių reglamentą, turėtų spręsti dar šios kadencijos Seimas. Anot šalies vadovės, įstatymų leidėjai, priimdami naują Darbo kodeksą, turėjo rasti balansą tarp darbuotojų ir darbdavių interesų bei rasti konstitucinių vertybių pusiausvyrą.

Nebalsavę neturi teisės kritikuoti

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ragina aktyviai dalyvauti artėjančiuose Seimo rinkimuose. Tai, pasak šalies vadovės, yra kiekvieno piliečio pareiga, kad vėliau iš išrinktųjų būtų galima reikalauti atsakomybės ir atskaitomybės bei juos kritikuoti.

Šalies vadovė pabrėžė visada kvietusi žmones balsuoti, nes tai yra visų mūsų atsakomybė.

„Nes tikrai neleiskite už jus išrinkti tų, kuriuos paskui barsime. Jeigu pats nerinkai, tai kokią teisę paskui turi kritikuoti? Kokią teisę turi paskui reikalauti atsakomybės ir atskaitomybės? Tai yra mūsų pareiga – pareiga prieš save, savo kaimyną, savo šeimą. Turime eiti ir pasakyti ir atiduoti balsą, už ką įsivaizduojame, kad tai yra geriausia“, – interviu „Lietuvos ryto televizijai“ sakė D. Grybauskaitė.

Seimo rinkimai vyks spalio 9 dieną.

Запись опубликована в рубрике Актуалии. Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Комментарии запрещены.