Печать Печать

Paskubėkite išnaudoti atostogas – kitąmet jų gali būti mažiau

Martynas Žilionis, www.DELFI.lt 2016 m. rugsėjo 15 d.

Nuo kitų metų pradžios įsigaliojus Seimo priimtam naujam Darbo kodeksui, iš esmės keisis kasmetinių ir kitų atostogų suteikimo tvarka. Daugeliui atostogų dienų sumažės, o mažos įmonės ir įstaigos darbuotojams galės nesuteikti atostogų, jeigu jie dirbs mažiau nei metus.
Primename, kad pagal dabar dar galiojančią tvarką, darbuotojams suteikiamų kasmetinių minimaliųjų atostogų trukmė – 28 kalendorinės dienos.

Kasmetinės minimaliosios 35 d. atostogos suteikiamos: darbuotojams iki 18 m.; darbuotojams, vieniems auginantiems vaiką iki 14 m. arba neįgalų vaiką iki 18 m.; neįgaliesiems.

Be to, darbuotojams, auginantiems neįgalų vaiką iki 18 m. arba 2 vaikus iki 12 m., suteikiama 1 papildoma poilsio diena per mėnesį, o auginantiems 3 ir daugiau vaikų iki 12 m., – 2 d. per mėnesį.

Pagal dabartinį kodeksą, pailgintos iki 58 d. kasmetinės atostogos suteikiamos darbuotojams, kurių darbas susijęs su didesne nervine, emocine, protine įtampa bei profesine rizika – pvz., mokytojams ir dėstytojams, kūrybiniams darbuotojams, sveikatos priežiūros specialistams, psichologams, socialiniams darbuotojams ir kt.

Be to, pagal dabartinį kodeksą, už darbą nenormaliomis sąlygomis, už ilgalaikį nepertraukiamąjį darbą toje darbovietėje; už ypatingą darbų pobūdį darbuotojams gali būti suteikiamos kasmetinės papildomos atostogos.

Darbuotojo pageidavimu kasmetinės atostogos gali būti suteikiamos dalimis. Viena iš kasmetinių atostogų dalių negali būti trumpesnė kaip 14 kalendorinių dienų.

Sutaręs su darbdaviu darbuotojas dabar gali gauti atostogas, kurios truktų 24 darbo dienas – 10 darbo dienų skaičiuojant dvi privalomas nepertraukiamas savaites ir dar 14 darbo dienų, jeigu jos būtų imamos po vieną.

Nuo kitų metų pradžios ši tvarka bus iš esmės pakeista.

Pirmiausia, atostogos bus skaičiuojamos ne kalendorinėmis, o darbo dienomis. Dirbantiems įprastinę darbo savaitę nuo kitų metų bus suteikiama 20 darbo dienų kasmetinių atostogų. Bent viena iš atostogų dalių negalės būti trumpesnė kaip 10 darbo dienų.

Iki šių metų pabaigos darbuotojų sukauptos ir nepanaudotos atostogos bus perskaičiuotos.

Nuo 2017 m. pradžios kasmetinės atostogos, į kurias darbuotojas teisę įgijo anksčiau, bus suteikiamos darbo dienomis, už kiekvienas 7 kalendorines dienas atostogų suteikiant 5 darbo dienas kasmetinių atostogų.

Pavyzdžiui, jeigu darbuotojas 2016 m. pabaigoje bus neišnaudojęs 10 kalendorinių dienų atostogų, tai skaičiuojant pagal nustatytą proporciją po Naujųjų jam bus galima prašyti 7 darbo dienų atostogų (10×5:7=7,14).

Tiesa, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Darbo teisės skyrius informavo, kad pastaruoju atveju 7,14 sukauptos dienos darbuotojo naudai būtų suapvalinta iki 8, nes atostogos „suteikiamos ne valandomis, o dienomis“. Beje, šitaip apvalinant, tiek pat atostogų darbo dienomis gaus skirtingą kiekį kalendorinių dienų atostogų (pvz., 10 ir 11 arba 17 ir 18) sukaupę darbuotojai.

Jeigu iki šių metų pabaigos darbuotojai turės nepanaudotų kasmetinių atostogų daugiau kaip už 3 darbo metus, jie turės teisę jas išnaudoti iki 2019 m. liepos 1 d.

Pagal naują kodeksą darbuotojams iki 18 m. ir neįgaliesiems bus suteikiamos 25 darbo dienų kasmetinės atostogos.

Darbuotojams, kurių darbas susijęs su didesne nervine, emocine, protine įtampa ir profesine rizika, taip pat kurių darbo sąlygos yra specifinės, bus suteikiamos iki 41 darbo dienos pailgintos atostogos. Darbuotojų profesijas ir tikslią jų pailgintų atostogų trukmę turės nustatyti Vyriausybė.

Už ilgalaikį nepertraukiamąjį darbą toje pačioje darbovietėje darbuotojams galės būti suteikiamos papildomos atostogos. Tačiau tik tuo atveju, jeigu dėl jų bus sutarta kolektyvinėje sutartyje.

Skirtingai nei yra dabar, nuo kitų metų tėvams, kurie vieni augina vaiką iki 14 m., papildomos atostogų lengvatos nebus taikomos.

Tačiau darbuotojams, auginantiems neįgalų vaiką iki 18 m. arba 2 vaikus iki 12 metų, bus suteikiama 1 papildoma poilsio diena per mėnesį, o auginantiems 3 ir daugiau vaikų iki 12 metų, – 2 dienos per mėnesį.

Atkreiptinas dėmesys, kad naujame Darbo kodekse numatyta ir išimčių.

Pavyzdžiui, darbdaviams, kurių vidutinis darbuotojų skaičius yra mažiau kaip 10 darbuotojų, be kita ko, netaikomos kodekso nuostatos dėl darbuotojų teisės pasinaudoti visomis ar dalimi kasmetinių atostogų.

Tokie darbdaviai galės nesuteikti darbuotojui kasmetinių atostogų, jeigu darbo santykiai su juo truks trumpiau negu 1 metus. Vis dėlto jam turės būti išmokėta kompensacija už nepanaudotas kasmetines atostogas.

Pagal dabar galiojančią tvarką darbo užmokestis už kasmetines atostogas mokamas ne vėliau kaip prieš 3 kalendorines dienas iki kasmetinių atostogų pradžios.

Naujame kodekse numatyta, kad atostoginiai išmokami ne vėliau kaip paskutinę darbo dieną prieš kasmetinių atostogų pradžią.

Atostoginiai už atostogų dalį, viršijančią dvidešimt darbo dienų, darbuotojui bus mokami atostogų metu darbo užmokesčio mokėjimo tvarka ir terminais.

Taip pat numatyta, kad darbuotojo atskiru prašymu, suteikus kasmetines atostogas, atostoginiai bus mokami įprasta darbo užmokesčio mokėjimo tvarka.

Primename, kad atostoginiai mokami atsižvelgiant į vidutinį darbuotojo darbo užmokestį.

Naujame Darbo kodekse numatyta nenustatytos apimties („nulinė“) darbo sutartis. Sudarius ją, minimalioji darbo trukmė, kurią turės išdirbti darbuotojas, bus 8 val. per kalendorinį mėnesį.

Jeigu darbuotojas nebus pakviestas dirbti tokios trukmės darbo arba jo neišdirbs, jam turi būti sumokėtas atlyginimas už 8 darbo val. darbą. Atsižvelgiant į tai bus skaičiuojami ir jo atostoginiai.

Pvz., šiuo metu minimali mėnesinė alga (MMA) už 40 val. darbo savaitę (t.y. 160 val. per mėnesį) yra 380 Eur. Maždaug tokio dydžio atostoginiai išeitų dabar paėmus 28 kalendorines dienas atostogų.

Jei pagal „nulinę“ sutartį darbuotojui bus mokamas atlyginimas už 8 val. per mėnesį, tai jo atostoginių suma bus 20 kartų mažesnė nei uždirbančio MMA ir siektų 19 Eur (380:20=19).

Запись опубликована в рубрике Актуалии. Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Комментарии запрещены.