Печать Печать

Nauji derybininkai proveržio neatnešė

Edgaras Savickas Verslo žurnalistas 2017 m. vasario 28 d.

www.delfi.lt

Antradienį iš Vyriausybės, profesinių sąjungų ir darbdavių organizacijų sudaryta Trišalė taryba vėl diskutavo apie sustabdytojo naujojo Darbo kodekso nuostatas, dėl kurių sutarimo anksčiau rasti nepavyko.Buvo numatyta, kad bus deramasi dėl nesutartų darbo ir poilsio laiko, kolektyvinių darbo santykių bei kai kurių kitų kodekso nuostatų, kurios susijusios su nedarbo draudimo išmokomis.

Tačiau per kelias valandas pavyko aptarti tik kelias, o susitarti – tik dėl vienos nuostatos.

Posėdyje pirmą kartą kaip tarybos nariai dalyvavo „Investuotojų forumo“ vykdomoji direktorė Rūta Skyrienė ir Andrius Romanovskis, atstovaujantis Lietuvos verslo konfederaciją.

Jie priimti kaip darbdavių organizacijų atstovai, papildžius Trišalės tarybos narių sąrašą.

Atostogų perskaičiavimas

Posėdyje svarstyta dėl to, kaip įsigaliojus naujam kodeksui perskaičiuoti iki tol sukauptas darbuotojų atostogas.

Šiuo metu numatyta, kad už kiekvienas 7 kalendorines dienas būtų suteikiamos 5 darbo dienos kasmetinių atostogų. Tačiau dėl to kilo nesutarimų. Darbdaviai siūlė perskaičiuoti sukauptas dienas į darbo dienas be apvalinimo. Vyriausybė siūlė, kad jos galėtų būti sunaudotos kalendorinėmis dienomis.

Buvo siūlyta, kad šiuo metu darbuotojų sukauptos atostogų dienos būtų sunaudotos kalendorinėmis dienomis, t.y. jiems galiotų tokia pati tvarka kaip ir dabar, taip pat numatant, kad iki naujojo kodekso įsigaliojimo sukauptas atostogų dienas reikia išnaudoti iki 2019 metų pradžios.

Galiausiai nutarta nuo kodekso įsigaliojimo sukauptas atostogas perskaičiuoti pagal koeficientą (20 (0,7) arba 22 (0,79) darbo dienų atostogų už 28 kalendorines atostogų dienas).

Pavyzdžiui, jei žmogus šiuo metu yra sukaupęs 50 kalendorinių dienų atostogų, tai po liepos 1 dienos jam liks 35 arba 40 darbo dienų atostogų. Skirtingus koeficientus reikia taikyti dėl to, kad taryba dar nėra sutarusi dėl minimalios kasmetinės atostogų trukmės.

Dabar darbuotojai turi 28 kalendorines atostogų dienas, o naujame kodekse gali būtų 20 arba 22.

Atostogų trukmė Sustabdytame kodekse buvo numatyta 20 darbo dienų, tačiau dabar siūloma ją padidinti iki 22.

Tokį pasiūlymą anksčiau yra pateikusi Vyriausybė, jai pritarė ir profsąjungos, tačiau darbdaviai nori likti prie dabartinio varianto.

Tačiau antradienį tarybos posėdyje šis klausimas nebuvo spręstas.

DELFI primena, kad dėl atostogų trukmės perskaičiavimo 2016 metų vasarą buvo kilęs ažiotažas, nes skirtingos pusės nesutarė, ar jų mažėja. Šiuo metu galiojančiame kodekse atostogos skaičiuojamos kalendorinėmis dienomis ir jų yra 28.

Taip pat galioja taisyklė, kad 14 jų reikia išnaudoti nepertraukiamai. Galima paskaičiuoti, kad po to lieka dar 14, kurias galima panaudoti savo nuožiūra.

Suminė apskaita

Antradienį posėdyje taip pat kilo klausimas dėl anksčiau sutartos nuostatos apie suminę darbo apskaitą.

Kaip aiškino Vyriausybė, suminė darbo laiko apskaita naudojama siekiant lanksčiau organizuoti gamybą ar paslaugų teikimą, prisitaikyti prie rinkos poreikių, išlikti konkurencinėje kovoje.

Dabar siūloma nuostata, kad maksimalus darbo laikas per kiekvieną 7 dienų laikotarpį negali būti ilgesnis kaip 48 valandos, jos teigimu, paneigia suminės darbo laiko apskaitos esmę.

„Nelieka lankstumo arba jis lieka tik disponuojant 8 val. viršvalandžių galimybe per 7 dienų laikotarpį“, – nurodė Vyriausybė, todėl pasiūlė grąžinti nuostata, kad maksimalus darbas būtų apskaičiuojamas per apskaitinį laikotarpį, dėl kurio žadama apsispręsti ateityje.

Po ilgų diskusijų nuspręsta fiksuoti skirtingas socialinių partnerių nuomone šiuo klausimu.

Trišalė taryba vis dar nėra sutarusi dėl tokių svarbių klausimų kaip: nedarbo draudimo išmokų padidinimas ir jų mokėjimo prailginimas; atlyginimo dydis, nuo kurio negaliotų daugelis kodekse numatytų socialinių garantijų ir t.t.

Kitas tarybos posėdis numatytas kovo 7 dieną.

Bus „visiškai kitoks“

DELFI primena, kad sausio pradžioje po susitikimo su Trišalės tarybos atstovais premjeras Saulius Skvernelis teigė tikintis, jog diskusijos dėl ginčytinų Darbo kodekso straipsnių bus baigtos iki Seimo pavasario sesijos pradžios kovo 10-ąją, kad joje kodeksas būtų priimtas ir liepos 1 dieną įsigaliotų.

Praėjusių metų pabaigoje Seimas pusmečiui atidėjo socialinio modelio, kurio viena pagrindinių dalių yra naujas Darbo kodeksas, įsigaliojimą. S. Skvernelis anksčiau žadėjo, kad šie įstatymai bus pataisyti iki 2017-ųjų liepos, kad per pusmetį verslas ir gyventojai galėtų pasirengti būsimoms naujovėms. Jis yra teigęs, kad po pusmečio socialinis modelis bus „visiškai kitoks“.

Запись опубликована в рубрике Актуалии. Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Комментарии запрещены.