Печать Печать

Pensijų reforma „žaliems“: ko tikėtis 30–mečiui, o ko 50–mečiui

Dalia Plikūnė Politikos aktualijų žurnalistė 2018 m. gegužės 3 d.

Vyriausybė pristatė planus dėl planuojamos pensijų reformos. Jeigu siūlomiems pakeitimams pritars Seimas, svarbius sprendimus dėl savo ateities teks daryti jau artėjant kitiems metams.Kaip jau skelbta, Vyriausybės pristatytame pensijų reformos plane numatoma pakeisti kaupimo formulę ir automatiškai į kaupimą įtraukti visus asmenis iki 40 metų. Tiesa, jie galės šito atsisakyti, jeigu pateiks atitinkamą prašymą.

Numatomas tik vienas kaupimo būdas – tam skiriant 4 proc. savo atlyginimo ir gaunant 2 proc. vidutinio darbo užmokesčio (VDU) įmoką iš valstybės biudžeto. Iki 4 proc. asmens įmoka didės palaipsniui – per penkerius metus.

Žadama, kad didesniam už 4 proc. asmens kaupimui bus taikomos papildomos mokestinės lengvatos. Be to, visiems dirbantiesiems „Sodros“ įmokų tarifas bus sumažintas 2 proc. punktais.

Jeigu nekaupiantys arba nusprendę sustabdyti kaupimą asmenys į rankas gaus daugiau atlyginimo, tai įtrauktiems į kaupimą jis sumažės.

Pensijų pakeitimo planuose numatyta visus asmenis iki 40 metų įtraukti į kaupimą. Jeigu jie to nenorės, turės atsisakyti – tris kartus, kad daugiau nebeįtraukinėtų.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) specialistai atsakė DELFI, kokius sprendimus būtų svarbu priimti asmeniui, kuriam yra 30 metų, ir tam, kuris jau yra sulaukęs 50–ies.

Pokyčiai labiau susiję ne su amžiumi

SADM specialistų teigimu, pokyčiai labiau susiję ne su amžiumi, bet su tuo, ar žmogus iki šiol kaupė (pagal formules 2+2+2 arba 2+0+0), ar nekaupė. Pertvarkant pensijų kaupimo sistemą amžius tampa svarbus tik tuomet, jei žmogus iki šiol nekaupė antroje pakopoje.

Tai reiškia, kad jeigu asmeniui yra daugiau nei 40 metų ir jis iki šiol nekaupė, tuomet jis nebus automatiškai įtraukiamas į naują sistemą (tas pats taikoma ir penkiasdešimtmečiui). Laikomasi požiūrio, kad kaupimas prasmingas, jei jis trunka ne mažiau nei 30 metų.

Kaupusieji iki šiol (nepaisant amžiaus) bus automatiškai įtraukiami į naują sistemą su teise atsisakyti.

Aktualu asmenims, kurie nekaupia arba kaupia pagal formulę 2+0+0

SADM paaiškino, kad panaikinus „Sodros“ pervedimus į privačius pensijų fondus, asmenys, kurie nekaupia arba kaupia pagal formulę 2+0+0 patektų į analogišką situaciją.

Jeigu žmogus šiuo metu išvis nekaupia arba kaupia pagal formulę 2+0+0 (kai pervedimai atliekami iš „Sodros“, bet pats žmogus nuo atlyginimo neprisideda), tai jis bus automatiškai įtrauktas į antrosios pakopos kaupimą pagal naują formulę 4+2 su galimybe atsisakyti.

Įmokos į pensijų fondą asmenims, iki įtraukimo nekaupusiems ar kaupusiems tik „Sodros“ įmokos dalį, didės laipsniškai per 5 metus:

• 2019 m. – 0,4 proc.

• 2020 m. – 0,8 proc.

• 2021 m. – 1,2 proc.

• 2022 m. – 1,6 proc.

• 2023 m. – 2 proc.

Nuo darbo užmokesčio, kaip planuojama, 2023 m. asmeniui bus nuskaičiuojami 4 proc., bet kadangi kartu ketinama mažinti dirbančiųjų įmokas „Sodrai“ (mažinami mokesčiai), tai realiai jis praras 2 proc. nuo atlyginimo.

Valstybės biudžetas prisidės ta pačia procentine dalimi (laipsniškai) nuo vidutinio darbo užmokesčio šalyje. Šie asmenys nurodyto laipsniško pensijų įmokų didėjimo galės atsisakyti ir iškart kaupti pilna apimtimi (4+2), paaiškino SADM.

Kas, jeigu nebenoriu kaupti?

Jeigu asmuo, kaupiantis pagal formulę 2+0+0, nebenori kaupti, tuomet jis turi dvi galimybes. Pirmoji – grįžti į „Sodrą“ su visais fonde sukauptais pinigais ir atkurti teises į visą „Sodros“ pensiją (tarsi nebūtų dalyvavęs kaupime).

Jei pensijų fonde sukaupta daugiau lėšų, nei į šį fondą buvo pervesta „Sodros“ įmokų, viršijanti suma konvertuojama pensijos apskaitos vienetais. Taip asmuo įgyja daugiau pensijų teisių „Sodros“ sistemoje, jam padidėja „Sodros“ pensija.

Antroji galimybė – palikti pinigus pensijų fonde ir atsiimti juos sulaukus pensinio amžiaus, paaiškino SADM.

Aktualu, kaupiantiems pagal formulę 2+2+2

Jeigu žmogus kaupia pagal formulę 2+2+2, kai 2 proc. nuo atlyginimo į pensijų fondą moka jis pats, 2 proc. perveda „Sodra“ ir 2 proc. nuo vidutinio darbo užmokesčio prideda valstybė, tai pasikeitus sistemai jam niekas nesikeis nuo dabartinės situacijos.

Taip yra dėl to, kad padidėjusią asmens įmoką į pensijų fondus jam kompensuos sumažėjusi įmoka „Sodrai“ (sumažėję mokesčiai), aiškino SADM.

Valstybės biudžetas ir toliau prisidės 2 proc. nuo vidutinio darbo užmokesčio (laipsniško didėjimo šiuo atveju nebus).

Toks žmogus irgi bus automatiškai įtraukiamas į naują sistemą su teise atsisakyti kaupti.

Jeigu kaupti toks asmuo atsisakys, tuomet jis gali: grįžti į „Sodrą“ ir atkurti teises į visą senatvės pensiją, tarsi nebūtų dalyvavęs kaupime (jei fonde sukaupta daugiau, nei buvo pervesta iš „Sodros“, perviršis konvertuojamas į papildomas pensines teises „Sodroje“) arba palikti pinigus pensijų fonde ir atsiimti juos sulaukus pensinio amžiaus.

Kiek dėl kaupimo sumažės mano atlyginimas?

SADM pateikė skaičiavimus, kaip pasikeitus sistemai anksčiau nedalyvavusiems kaupime keisis jų pajamos. Pateiktose lentelėse galima matyti, kad žmogaus įmoka nuo 2019 iki 2023 metų. Nurodomi atlyginimų dydžiai „ant popieriaus“. Visais atvejais turimi mintyje asmenys, kurie nedalyvavo kaupime.

Pavyzdžiui, asmens, kuris uždirba minimalią mėnesinę algą (MMA), įmoka eurais per penkerius metus išaugtų nuo 1,6 iki 8 eurų.

Tų, kurie uždirba 1000 eurų, įmoka išaugtų nuo 4 eurų – 2019 metais iki 20 eurų – 2023 metais.

Tų, kurių darbo užmokestis yra 1500 eurų, įmoka 2019 metais būtų 6 eurai, o 2023 metais – 30 eurų.

Ar galiu prisidėti daugiau, kad sukaupčiau daugiau ?

SADM paaiškino, kad žmogus gali prisidėti daugiau ir už tai jam būtų taikomos gyventojų pajamų mokesčio (GPM) lengvatos.

Ar gali mano darbdavys prisiimti šią naštą?

SADM paaiškino, kad darbdavys, jeigu nori pagerinti savo darbuotojo situaciją, gali arba padidinti jo darbo užmokestį, arba prisidėti prie darbuotojo kaupimo papildomai pats. Jeigu jis prisidės papildomai (prie darbuotojo mokamos dalies), galės pretenduoti į pelno mokesčio lengvatą.

Tai kiek aš gausiu pensijos?

Prognozuojant būsimas pensijas SADM specialistai naudoja terminą – pakeitimo norma. Tai yra vidutinės pensijos santykis su vidutiniu dirbančiųjų neto darbo užmokesčiu (tai yra darbo užmokesčiu „į rankas“).

SADM pažymėjo, kad „Sodros“ pensija mokama pagal vadinamąją „pay as you go“ sistemą, kai dabarties senatvės pensininkams išmokas iš esmės moka dabarties dirbantieji.

Todėl atsakyti, kokią dalį buvusių pajamų ateityje sudarys „Sodros“ pensija, galima tik apytikriai prognozuojant dirbančiųjų ir senatvės pensininkų skaičių, darant prielaidas apie gyvenimo trukmę, teigiama paaiškinimuose, kuriuos gavo DELFI.

„Eurostat“ Lietuvai prognozuoja gana staigią visuomenės senėjimo tendenciją. Pavyzdžiui, jeigu šiuo metu vieną senjorą išlaiko 3,5 dirbančiųjų, tai šimtmečio viduryje vieną senatvės pensininką išlaikys 1,7 dirbančių asmenų. Tai reiškia, kad jeigu niekas nesikeis, būsimi pensininkai gali tikėtis mažesnę dalį buvusių pajamų sudarančios pensijos nei dabar, nors tai labai individualu.

Kaip matome iš lentelės duomenų, ilgesnis kaupimo laikotarpis garantuoja didesnę pakeitimo normą (ji parodo, kiek procentų buvusių darbinių pajamų garantuoja senatvės pensija). Bet net ir trumpiau kaupęs 50–metis dėl dalyvavimo kaupime laimi, jo pensijų išmokos senatvėje didėja, atkreipė dėmesį SADM.

Nuo kokio amžiaus nebeapsimoka kaupti?

Kaupimo grąža priklauso nuo dalyvavimo trukmės. Laikoma, kad kaupti geriausia ne trumpiau nei 30 metų.

Ar galėsiu persigalvoti?

SADM paaiškino, kad nusprendus kaupti atsisakyti nebus siūloma. Antrosios pensijų pakopos sistema asmeniui atneša naudos tik tuomet, jei kaupimas trunka pakankamai ilgą laiką.

Tačiau praktika rodo, kad kartais sistemos reformuojamos, kaip ir šįkart. Kai vykdoma pertvarka, atsižvelgiama į teisėtus žmonių lūkesčius, todėl paprastai tokiais atvejais suteikiama galimybė persigalvoti, teigiama atsakymuose.

O jeigu vėl krizė…

SADM konstatuoja, kad ekonominės krizės yra neišvengiamos kaupiant ilgą laikotarpį, tačiau po kiekvienos krizės seka pakilimas ir ilguoju laikotarpiu visi krizių praradimai eliminuojami ir atstatomi, dėl to kaupiantysis nenukenčia.

Kad dalyviai kauptų efektyviau ir mažiau jaustų krizių padarinius yra steigiami gyvenimo ciklo pensijų fondai, užtikrinsiantys, kad asmenys visada kauptų jų amžių geriausiai atitinkančiame pensijų fonde, teigiama atsakymuose DELFI.

Запись опубликована в рубрике Новости НП. Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Комментарии запрещены.