Печать Печать

Seimas nusprendė: išmoką vaikus prižiūrintys tėvai galės gauti per visą karantiną

BNS 2020 m. kovo 17 d. 18:23

Seimas antradienį priėmė pataisas, kad ligos išmoką darželinukus ir pradinukus prižiūrintys tėvai gautų viso karantino laikotarpiu.

Antradienį „už“ balsavus vienbalsiai 100 Seimo narių pakeista ligos išmokų tvarka, Vyriausybei paskelbus valstybės lygio ekstremaliąją situaciją ar karantiną.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pateiktos pataisos įsigalios, kai jas pasirašys prezidentas Gitanas Nausėda.

Pataisos buvo priimtos per vieną dieną – ypatingos skubos tvarka.

Iki šiol ligos išmoką ugdymo įstaigoje paskelbus karantiną darželinukų ir pradinukų tėvai gali gauti dvi savaites.

Esant ekstremaliai situacijai, išmoka bus mokama tol, kol ši padėtis baigsis arba bus atšauktas karantinas. Išmoka siekia 65,94 proc. nuo atlyginimo neatskaičius mokesčių.

Taip pat pataisomis nustatyta, kad tokią išmoką galės gauti ir vaiko seneliai, jei abiems tėvams arba turimam vienam iš jų nėra galimybės dirbti nuotoliniu būdu arba darbdavys nepaskelbė prastovos.

Nustatyta didesnė ligos išmoka darbuotojams, kurie užsikrėtė atlikdami pareigas. Jeigu sveikatos priežiūros specialistai, pareigūnai ar kiti darbuotojai dirbdami savo darbą užsikrėstų liga, dėl kurios paskelbta ekstremali situacija, jiems bus mokama maksimalaus dydžio ligos išmoka. Tokiu atveju jie gautų 100 proc. nuo darbo užmokesčio „į rankas“ arba 77,58 proc. nuo atlyginimo neatskaičius mokesčių. Šiuo metu medikai gauna įprasto dydžio ligos išmoką – 62,06 proc. nuo atlyginimo neatskaičius mokesčių.

Paskelbus ekstremalią situaciją ir sustabdžius neįgaliųjų dienos centrų veiklą, nedarbingumą galės gauti ir tie darbuotojai, kuriems atsiranda būtinybė prižiūrėti dienos centrą lankiusį negalią turintį asmenį. Nedarbingumas būtų suteikiamas 14 kalendorinių dienų ar kol tęsiasi karantinas, o ligos išmoka siektų 65,94 proc. nuo atlyginimo neatskaičius mokesčių.

Kai dėl ekstremalios situacijos sustabdoma dienos centrų veikla, o dienos centruose pensinio amžiaus žmogui buvo teikiama trumpalaikė socialinė globa, jo artimasis taip pat galės gauti nedarbingumo pažymėjimą ir ligos išmoką.

Ligos išmoką karantino metu galės gauti ir darbuotojas, kuris serga sunkia lėtine liga, įrašyta į sveikatos apsaugos ministro patvirtintą sąrašą, ir jam nėra galimybės dirbti nuotoliniu būdu bei netaikoma prastova. Siekiant stabdyti koronaviruso plitimą nuo pirmadienio Lietuvoje įvestas karantinas. Uždarytos ne maisto prekių parduotuvės, visos viešojo maitinimo įstaigos, pramogų ir sporto vietos, muziejai, mokyklos, į šalį draudžiama atvykti užsieniečiams.

Запись опубликована в рубрике Новости НП. Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Комментарии запрещены.