Печать Печать

Patarimai darbuotojams, kaip elgtis ar nesielgti karantino metu

Ekstremali situacija, susiklosčiusi dėl paskelbto karantino, kelia labai daug nerimo darbuotojams, kurie susiduria su didžiuliu spaudimu išeiti iš darbo, imti nemokamų atostogų ir prisiimti visą atsakomybę. Valstybės įmonės Ignalinos atominės elektrinės Nepriklausoma profsąjunga konsultuoja visus besikreipiančius darbuotojus ir gali patarti, kaip elgtis ar nesielgti tam tikrais atvejais.

Pagrindinė žinutė darbuotojams – nerašykite jokio prašymo ką nors daryti savo noru: išeiti iš darbo, sutrumpinti darbo laiką, paimti mokamų ar nemokamų atostogų ar pan. Beveik visus parašytus prašymus darbuotojai gali atšaukti bet kada, išskyrus – dėl išėjimo iš darbo, kai galioja trijų darbo dienų terminas. Darbdavys turi pasiūlyti galimus variantus ir atsakomybe dalintis, o ne numesti ant darbuotojų pečių. Juolab kad vyriausybė ištransliavo aiškią žinutę, jog darbdaviai, kurie verčia darbuotojus eiti nemokamų atostogų arba apskritai išeiti iš darbo, negaus specialiosios valstybės paramos (subsidijų).

Paprasčiausias variantas – dirbti nuotoliniu būdu, jei tai yra įmanoma. Viešajame sektoriuje tai yra privaloma, privačiame – primygtinai rekomenduojama. Jei darbuotojai turi vaikų iki 10 m., jie gali gauti nedarbingumo pažymą, dėl kurios reikia kreiptis į šeimos gydytoją. Kitais atvejais – darbdavys turi skelbti prastovą arba dalinį darbą. Tokiu atveju dalį atlyginimo mokės darbdavys, dalį – valstybė. Visi nurodymai dėl darbo sąlygų pakeitimo turi būti motyvuoti ir pateikiami raštu.

Šiandien labai pažeidžiami jaučiasi darbuotojai, kurių nėra pasibaigęs bandomasis 3 mėn. periodas. Jie  negali būti atleidžiami (arba gąsdinami atleidimais) vien motyvuojant, kad darbdavys yra nepatenkintas darbo rezultatais. Darbo ginčų praktika rodo, jog atleidimo priežastys turi būti labai aiškiai pagrįstos ir įrodomos.

Visi darbdavio siūlomi pakeitimai, susiję su darbo sąlygomis, turi būti išdėstyti raštu. Tuomet galima spręsti dėl jų teisėtumo. Žodiniai susitarimai – neturi juridinės galios.

Priminsime, kad Lietuvos Respublikos Seimas ir Vyriausybė skubos tvarka patvirtino priemonės dėl finansinės paramos. Šios priemonės padės darbdaviams neprarasti žmonių, kurių prireiks vėl, kai gyvenimas grįš į savo vėžes. Mūsų įmonėje tai itin aktualu, nes išlaikius patyrusių ir kvalifikuotų darbuotojų šiandien, rytoj ne tik IAE, bet ir visa šalis galės išvengti itin ilgalaikių ekonominių pasekmių, jau nekalbant apie didžiulį stresą žmonėms, šio regiono gyventojams.

 

VĮ IAE Nepriklausoma profsąjunga

Pirmininko pavaduotoja-teisininkė

Ilona Nekrošienė

nekrosiene.ilona@gmail.com

Konsultacijų kreiptis: tel. +370 656 99491

Запись опубликована в рубрике Новости НП. Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Комментарии запрещены.