Печать Печать

VĮ IAE neprilausoma profsąjunga. Apsilankymas Orlen Lietuva, Mažeikiai

Rugsėjo 29 d. VĮ Ignalinos AE nepriklausomos profsąjungos aktyvas susitiko su kolegomis, AB Orlen Lietuva profsąjunga.

Įmonė yra praktiškai Ignalinos AE bendraamžė. 1972-1995 m. ji vadinosi „Mažeikių naftos perdirbimo gamykla“, 1995-2009 m — „Mažeikių nafta“. 2006 m. Lenkijos koncernas „PKN Orlen“ įsigijo 84,36 proc. akcijų, 0 2009 m. Vyriausybė pardavė koncernui likusį akcijų paketą.

Dar 90-ais metais buvo pakeistas juridinis Orlen Lietuva statusas iš Valstybės įmonės į Akcinę bendrovę.

Diskusijos su kolegomis-profsąjungiečiais

Aišku, kad VĮ IAE nepriklausoma profsąjunga, kaip darbuotojų atstovus, domino klausimas, kaip juridinio asmens statuso pakeitimas paveikė darbuotojų padėtį.

Šiandien ir Orlen Lietuva, ir IAE atskirais teisės aktais įtrauktos į Lietuvis strateginių įmonių sąrašą. Darbuotojų skaičius Orlen Lietuva šiai dienai yra apie 1440 žmonių.

Mes su kolegomis iš Mažeikių aptarėme profsąjungų aktualijas: atstovavimą, socialines garantijas darbuotojams, darbo ir darbo užmokesčio sąlygas. Ir aišku socialinio dialogo niuansus: kolektyvines derybas, kolektyvinės sutarties vykdymas ir kitas kasdienes profsąjungų užduotis.

Ekskursija įmonėje. Naujausias projektas «Bob»

Nuotrauka paimta iš Interneto.

IAE profsąjungos aktyvui taip pat buvo organizuota ekskursija Orlen Lietuva teritorijoje. bendras įmonės plotas sudaro 10 kv. m. Ten net yra nuosava vėjo jėgainė.

Buvo įdomu savo akimis pamatyti š. m. rugpjūčio mėn. pristatytą reaktorių (svoris — 2,5 t, ilgis — 100 m, plotis — 6,5 m, aukštis — 10 m).

Šitą Italijoje pagaminta įrangą įmonės darbuotojai vadina «Bobu». Rugpjūčio 1 d. jis ant specialaus laivo buvo pristatytas į Klaipėdos uostą, o iš ten rugpjūčio 21 d. pervežtas į Mažeikius, į Orlen Lietuva. Įranga buvo pervežama naktimis 3-5 km/val greičiu.

Nuotrauka iš Interneto.

«Bobas» — vienas didžiausiu investiciniu projektų Lietuvoje. Šiandien, gaminant kurą, benziną, aviacinį kurą, apie 20 proc. sudarančios atliekos perdirbamos antrą kartą. Pabaigoje lieka mazutas, neturintis vertės rinkoje, kuris parduodamas nuostolingai, kadangi ekologiniais tikslais šios kuro rūšies naudojimo atsisakoma. Planuojama, kad nauja įranga padės išvengti 20 proc. nuostolio.

Taip pat planuojama, kad pirmas testavimas bei bandymai prasidės 2025 m. rugsėjo mėn.

Pakeliui namo papildome įspūdžius

Važiuodami namo mes aplankėme Kirkilų apžvalgos bokštą (kompleksas pastatytas 2015 m., jo aukštis — 30 m). Iš aukščio atsiveria vaizdingas kraštovaizdis į tarpusavyje apjungtus mažus ežerelius, suformuotu dar ledynmečio metu. Bendras plotis — 3,9 ha.

Vėliau mūsų laukė Energetinis labirintas. Entuziastas Virginijus Unglininkas iš daugiau nei 800 įvairių akmenų sukūrė poilsio vietą, kur galima pabūti vienam su savo mintimis, atsipalaiduoti ir pasikrauti teigiama energija.

Ir dar viena vieta su savo istorija — Kučgalio šaltinėlis. 1946 m. čia vyko kasybos darbai, ieškant naftos telkinį. Tačiau vietoj naftos buvo rastas mineralinio vandens šaltinis.

IAE NP pirmininkė Ilona Nekrošienė

Запись опубликована в рубрике Новости НП. Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Комментарии запрещены.