Печать Печать

Seimas nukėlė Darbo kodekso įsigaliojimą

oficialus-dokumentas-darbo-kodeksas-15848Edgaras Savickas, www.DELFI.lt 2016 m. gruodžio 20 d.

Antradienį Seimo nariai nutarė iki 2017 metų liepos atidėti Darbo kodekso ir dar kelių vadinamojo socialinio modelio įstatymų įsigaliojimą.Tokiam sprendimui pritarė 78 parlamentarai, 14 buvo prieš, dar 30 susilaikė.

Įstatymo pataisos įsigalios, jei jas pasirašys prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Darbo kodekso nukėlimo pusmečiui iniciatoriai teigia, kad tai leis sudaryti prielaidas dar kartą socialiniams partneriams, visiems suinteresuotiems asmenims ar visuomenei, pateikti savo pasiūlymus dėl Darbo kodekso ir kitų socialinio modelio įstatymų.

„Įvertinus šiuos pasiūlymus, būtų pateiktos reikiamos įstatymų pataisos, kurios labiau subalansuotų darbuotojų ir darbdavių interesus ir atlieptų Lietuvos gyventojų lūkesčius“, – rašoma pataisų aiškinamajame rašte.

Skaičiuojama, kad kai kurių socialinio modelio nuostatų įsigaliojimo atidėjimas leistų sutaupyti apie 80 mln. eurų.

Lietuva Europos Komisijos (EK) prašo naująjį socialinį modelį pripažinti struktūrine reforma ir su juo susijusioms išlaidoms taikyti išlygą, skaičiuojant 2017 metų viešųjų finansų deficitą.

Dėl šios priežasties klausimus kėlė Seimo narys Andrius Kubilius, kuris abejojo, ar EK iš tiesų pripažins socialinį modelį struktūrine reforma.

Seimo nariai taip pat išbraukė nuostatą, kuri terminuotoms darbo sutartims nedarbo draudimo įmokų tarifą padidintų du kartus.

Be to, Seimas nusprendė atšaukti „Sodros“ įmokų lubas ir nepaliko įsipareigojimo nuo kitų metų 1 proc. punktu mažinti darbdavių įmokas „Sodrai“.

Запись опубликована в рубрике Актуалии. Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Комментарии запрещены.