Печать Печать

Gerbiami Ignalinos AE darbuotojai, kova tęsiasi!

Gerbiami Ignalinos AE darbuotojai,

Pirma, norėtume padėkoti už visų Jūsų palaikymą renkant įmonėje parašus, kad nuo š.m. rugsėjo 1 d. būtų dar vienas bazinių atlyginimų peržiūrėjimas.

Per nepilnas dvi savaites, nepaisant to, kad nemažai darbuotojų atostogauja arba dirba nuotoliu, žmonės aktyviai atsiliepė ir surinko šiai dienai daugiau nei 1100 parašų. Parašus renkame ir toliau.

Jau paneigtas Energetikos ministro iš LR Seimo tribūnos teiginys, kad net 70% IAE darbuotojų, iš esmės, patenkinti savo darbo užmokesčio dydžiu.

Kaip Jūs žinote, 2021 m. IAE strateginiai rodikliai realiai nebuvo įvykdyti, tačiau, atsižvelgiant į ekonominę situaciją, 2022 metais baziniai atlyginimai buvo peržiūrėti du kartus per metus.

VĮ IAE Nepriklausomos profsąjungos pozicija dėl poreikio peržiūrėti dar kartą bazinius atlyginimus yra nuosekli. Juolab, kad šiandien antram peržiūrėjimui papildomų lėšų nereikia — jos jau skirtos. Įmonės valdybai ir Energetikos ministrui, valdybai ir atsakingiems vadovams tereikia tik išties įsigilinti ir suvokti realią padėtį dėl personalo įmonėje. Nepriklausoma profsąjunga pateikė birželio mėn. pagrindinius momentus ir pasiūlymus, kaip spręsti susidariusią situaciją. Atsakymo tiek iš ministro, tiek iš Valdybos ir įmonės vadovo dar laukiame

Manome, kad tarpusavio komunikavimas, socialinių partnerių savalaikis informacijos pasikeitimas ir bendras komunikavimas darbuotojams yra mūsų įmonėje be galo svarbus darbuotojams. Tačiau ne mažiau svarbu, kad būtų ne vien bendravimas dėl bendravimo, bet ir susitarimai, kurių būtų siekiama ir kurių būtų laikomasi.

Nuo liepos 1 d. darbuotojams peržiūrėtas bazinis atlyginimas (3%). Tačiau realybėje matome (pagal iš padalinių darbuotojų pateiktą informaciją), kad BA peržiūrėtas viso labo nuo 1,8 — 2,7%, pvz., darbuotojams padaliniuose, kurie 2023 m. strateginius įmonės rodiklius įvykdė net daugiau nei 100 proc. Ar čia “teigiamas žingsnis į priekį?” Abejojame!

Šiai dienai mes matome įvairių lygių darbuotojų demotyvaciją dėl darbo užmokesčio nuvertėjimo ir jo abejotinai teisingo paskirstymo.

Teigiama, kad šiais metais BA didėjo vidutiniškai 3,43%. Tokie labiau nei vidutiniai skaičiai suponuoja abejones dėl net šių 3% BA peržiūrėjimo fondo paskirstymo.

Itin daug priekaištų dėl neskaidrumo ir vienasmeniškų sprendimų išgirdome apie taip vadinamą kalibravimą. Teigiame, kad “taip vadinamo”, todėl, kad toks mūsų darbo apmokėjimo sistemos dokumentų (įskaitant veiklos vertinimą) įgyvendinimas kaip tik atima iš vadovų įrankį motyvuoti ir planuoti savo komandų darbą.

Kalbant apie raginimą pasinaudoti galimybę siekti maksimalaus 10% BA peržiūrėjimo fondo kitais metais, Nepriklausomos profsąjungos nuosekli pozicija, kuri paremta gerokai daugiau nei tūkstančio darbuotojų kolektyvo, yra paprasta: ATSISKAITYKITE SU DARBUOTOJAIS UŽ PRAEITUS METUS!

Teigiama, kad nuo 2022 m. mūsų darbuotojų vidutinis BA didėjimas yra 20,86%.

Žemiau pateikiame nuorodą į 2021-2023 m.m. bei 2024 m. IAE informaciją apie DU keitimą. Matyt, čia komentarų nelabai ir reikia. Tikrai siūlome atidžiau susipažinti su šią,  nors ir labai “suvidutinintą”, bet aiškiai ministerijos ir valdybos požiūrį į personalą parodančią informaciją.

Darbo užmokestis | Ignalinos atominė elektrinė (iae.lt)

(https://www.iae.lt/administracine-informacija/darbo-uzmokestis/44)

Taip pat neramina jau ne pirmą kartą girdimas teiginys apie tai, kad turime, neva, džiaugtis tuo, kad įmonė neatlieka DU dydžių palyginimą Visagino ar Utenos regiono, bet visos Lietuvos kontekste. Nepriklausoma profsąjunga laikosi pozicijos, kad kalbant apie Lietuvai strateginę reikšmę turinčią įmonę, to net minėti nereikia. Na, o bandyti pristatyti kaip gėrį arba bandyti taikyti praktiškai, būtų itin ciniška per pastaruosius kelis mėnesius išeinančių tikrai “aukso vertės” ilgamečių patyrusių specialistų kontekste.

Na, o dešimtis kartų brangstančių projektų, kurių atsisakoma vykdyti savo darbuotojų jėgomis (žinoma laikantis visų darbų saugą reglamentuojančių teisės aktų, kitaip ir būti negali), ir parduodama rangovui, kuris net neatliks darbų visa apimtimi, kontekste, mes pasirengę kelti šiuos klausimus ne vien įmonės, Valdybos ir Energetikos ministerijos lygmenyje.

Ši pavojinga tendencija turi būti keičiama, nes jau šiandien formuoja pasekmes Lietuvai netekti ilgalaikio finansavimo Ignalinos AE projekto uždarymui.

Taip pat nėra paslaptis, kad, ypač per pastaruosius metus, sparčiai padidėjo darbuotojų kaita. Kalbant su jais girdime pagrindinę priežastį — nekonkurencingas jų Darbo užmokestis.

Darbuotojų socialinės naudos.

Be jokios abejonės, profsąjunga palaiko įmonės vadovo siekį organizuoti nemokamą darbuotojų pavėžėjimą į darbą. Papildomos apmokamos poilsio dienos savanorystei, papildoma diena profsąjungos nariams ir pan. rodo, kiek darbdavys yra socialiai atsakingas ir kiek jam svarbi, pvz., kolektyvinė sutartis ir jos vykdymas. EK požiūris į tai gana preciziškas ir turi atskirą įvertinimą.

Kalbant apie sveikatos draudimą, pagal kurį darbuotojas ligos atveju ar prevenciškai galės išleisti 250 Eur, kuomet pagal mūsų kolektyvinę sutartį šiandien ligos atveju darbuotojai remiami gerokai daugiau, o įmonei tai kainuoja vidutiniškai apie 75 tūkst. Eurų per metus, kyla abejonės ir dėl racionalaus lėšų panaudojimo. Juk vidutinė sveikatos draudimo kaina tokiai įmonei kaip mūsų preliminariai siekia gerokai virš 700 tūkst. Eurų.

Be to, itin ciniška būtų vietoj padoraus atlyginimo darbuotojui sukeisti sąvokas ir motyvuojantį atlyginimą pakeisti į socialines naudas, kurių darbdavys bet kada gali ir atsisakyti.

Teko tik priminti, kad darbuotojų peržiūrėjimui, mūsų nuomone, iš darbuotojų neteisingai ir neteisėtai (neteisėtai, todėl kad pirma: nebuvo nustatyta rodiklių vertinimo kriterijų, o antra: dauguma rodiklių nederinama nei su įmone, nei su darbuotojų atstovais, o tiesiog nuleidžiamą (kaip su Maišiagalos projektų).

Na, o kalbant apie lėšų įsisavinimą, šiandien turėtume konstatuoti, kad už neįsisavintą APVA 1 mln. Eurų, dėl Valdybos sprendimo mažinti BA peržiūrėjimo fondą, ne tik mūsų įmonės darbuotojai, be ir visa Lietuva netenka apie 3 mln. Eurų per metus.

Gerbiami įmonės darbuotojai, nesvarbu esate vadovai, darbininkai ar specialistai, šiandien norime Jus visus patikinti, kad išnaudosime visas derybų galimybes tam, kad darbuotojų baziniai atlyginimai būtų peržiūrėti šiais metais dar kartą. Kadangi būtent toks sprendimas būtų teisėtas ir teisingas. Bet kuris biudžetas peržiūrimas metų eigoje net kelis kartus.

Tokios itin komplikuotos situacijos dėl darbuotojų motyvacijos ir jų išsaugojimo, kartais sunkiai paaiškinamų dešimteriopai brangstančių projektų fone, visiško vadovybės neįsiklausimo, informacijos manipuliavimo viešojoje erdvėje fone, neabejotinai privalome visuose lygiuose kelti ir klausimą dėl IAE teisinio statuso keitimo. Manome, kad šiandien tai būtų nesavalaikis ir ydingas sprendimas

Labai dažnai tenka bendraujant su darbuotojais girdėti, kad su aukščiausia vadovybe tiesiog privengiamą bendrauti, nes žmonės nėra girdimi. Tikrai išnaudosime visas galimybes, kad mus išgirstų.

Pagarbiai VĮ IAE Nepriklausoma profsąjunga. Tel. 28310, +370 656 99491

Nekrosiene.ilona@gmail.com, nekrosiene@iae.lt

 

Запись опубликована в рубрике Новости НП. Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Комментарии запрещены.