Печать Печать

Naujas Darbo kodeksas: kas laukia dirbančių mamų

Edgaras Savickas, www.DELFI.lt 2016 m. balandžio 27 d.

Seimui svarstant naująjį Darbo kodeksą (DK), visuomenė labai jautriai reagavo į kiekvieną dirbančias nėščiąsias ar mažus vaikus auginančius tėvus paveiksiantį pasikeitimą. Panašu, kad bent į kai kuriuos mamų priekaištus parlamentarai atsižvelgė.

Praeitą savaitę plenariniame posėdyje pritarę nuostatos, kad darbdavys negali atleisti nėščios darbuotojos, dirbančios pagal terminuotą darbo sutartį, išbraukimui, Seimo nariai sukėlė nemenką sąmyšį.

Premjeras Algirdas Butkevičius bei socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė ėmė teisintis, kad dėl to nėščiųjų padėtis tikrai nepablogės.

Nacionalinio aktyvių mamų sambūrio atstovė Rasa Žemaitė DELFI teigė, kad tai, jog šios visuomenės grupės interesai buvo apginti, yra jų darbo rezultatas.

„Pavyko atstovėti ir apginti tam tikras pozicijas“, – sakė ji.

R. Žemaitė pasakojo, kad DK projekto svarstymo metu labai jautėsi, kad visuomenės susirūpinimas dėl mamų turi didelę įtaką.

„Jeigu iš pradžių apskritai vaikus auginančių tėvų poreikiai buvo aukojami dėl kitų priemonių, pavyzdžiui, galimybės mokytis darbo vietoje, gauti daugiau išeitinių ir t.t., tai ilgainiui jie tapo baziniais ir tiek profsąjungos, tiek Seimo nariai pradėjo mus vertinti“, – paaiškino pašnekovė.

Ji svarstė, kad tam įtakos greičiausiai turi artėjantys rinkimai ir politikų nenoras prarasti bent jau dalies rinkėjų.

Vis dėlto R. Žemaitė nesiryžo prognozuoti, kuo visas DK svarstymas ir priėmimas pasibaigs.

„Darbdavių atstovavimas yra gerokai stipresnis negu dirbančių tėvų“, – sakė ji.

Kaip parodė DELFI analizė, naujausios stadijos DK projekto variante numatyti pasikeitimai neigiamos įtakos gali turėti tik pagal terminuotas sutartis dirbančioms nėščiosioms. Tačiau tai dar gali keistis, nes Seimas dėl viso įstatymo balsuos dar kartą.

Išgelbėjo pataisa

Seimui svarstyti pateiktame DK projekte buvo numatyta, kad su darbuotojais, auginančiais vaiką iki 3 metų amžiaus, darbo sutartis negali būti nutraukta darbdavio iniciatyva, jeigu nėra darbuotojo kaltės.

Profsąjungų atstovai nerimavo, kad taip gali būti įteisinta galimybė ką tik vaiko susilaukusią mamą atleisti pagal naują pagrindą, vadinamą darbdavio valia ir numatančią 5 dienų įspėjimo terminą ir 6 mėnesių išeitinę išmoką.

Tačiau tokios galimybės nebeliko po to, kai Seimas pritarė konservatoriaus Rimanto Jono Dagio pataisai, pagal kurią nėščiųjų, nėštumo ir gimdymo atostogose esančių moterų, tėvystės atostogose esančių ar atostogas vaikui prižiūrėti turinčių asmenų atleisti darbdavio valia negalima.

Taigi dabartiniame DK projekto variante vaikus auginantiems tėvams išlieka tokios pačios garantijos kaip ir dabar.

T.y. darbdavys negali mažą vaiką auginančio tėvo atleisti, jei jo darbo funkcija tampa pertekline, jis nepasiekia sutartų darbo rezultatų, atsisako dirbti pakeistomis darbo sutarties sąlygomis arba keisti darbo laiko režimo rūšį ar darbo vietovę.

„Sodros“ duomenimis, 2015 metų pabaigoje Lietuvoje buvo 32,4 tūkst. motinų, auginančių vaikus iki 3 metų.

Terminuotos sutartys

Tačiau kur kas sunkiau pasakyti kaip gali keistis pagal terminuotas darbo sutartis dirbančių nėščiųjų likimas.

Kaip DELFI aiškino darbo teisės ekspertas, profesinėms sąjungoms atstovaujantis advokatas Nerijus Kasiliauskas, dabar nėščiosios atleisti negalima, net jeigu moteris dirba pagal terminuotą sutartį, kuri jos nėštumo laikotarpiu pasibaigia.

„Jau yra susiformavusi teismų praktika ir socialinių garantijų prasme atleidimo data turi būti perkeliama kol pasibaigs vaiko priežiūros atostogos“, – teigė jis.

Tačiau naujojo DK rengimui vadovavęs teisininkas Tomas Davulis pažymėjo, kad ir šiuo metu galima atleisti nėščiąją, kurios terminuota sutartis yra trumpalaikė (iki 2 mėnesių). Be to, naujame DK numatyta atleidimą įvykdyti tik po atostogų.

„Tuo metu naujame kodekse skirstymo į trumpalaikes ir netrumpalaikes sutartis nebėra“, – paaiškino jis.

Nauji pagrindai

Darbo sutarties nutraukimo apribojimus apibrėžiančiame DK straipsnyje teigiama, kad „darbo sutartis su nėščia darbuotoja jos nėštumo laiku ir iki jos kūdikiui sukaks 4 mėnesiai gali būti nutraukta šalių susitarimu, jos iniciatyva, jos iniciatyva išbandymo metu, nesant darbo sutarties šalių valios, taip pat kai baigiasi terminuota darbo sutartis suėjus jos terminui“.

Pirmieji trys sutarties nutraukimo pagrindai diskusijų nekelia, nes visi jie numato pačios nėščiosios norą išeiti iš darbo.

Klausimų gali kilti dėl ketvirtojo pagrindo – nesant darbo sutarties šalių valios – nes jis numato ir tokią galimybę: „darbo sutartis privalo būti nutraukta be įspėjimo į darbą grąžinus darbuotoją, į kurio vietą buvo priimtas atleidžiamas darbuotojas“.

N. Kasiliauskas teigė, kad tai reiškia, jog nėščiąją bus galima atleisti, jei ji priimta į kito darbuotojo vietą.

T. Davulis teigė, kad panašus reguliavimas yra ir dabar. Jis paaiškino, kad naująja nuostata sprendžiama probleminė situacija, kai vienoje darbo vietoje atsiduria du darbuotojai.

„Tarkim, pirmas darbuotojas atleidžiamas, tačiau teismas nusprendžia, kad tai padaryta neteisėtai ir liepia jį grąžinti į darbo vietą. Mes pasiūlėme, kad neteisėtai atleisto darbuotojo interesai yra aukščiau už naujo darbuotojo“, – sakė T. Davulis.

Vis dėlto, jis priminė, kad nėštumo, gimdymo ir vaiko priežiūrios atostogose esančios darbuotojos (iki jos kūdikiui sukaks 4 mėnesiai) atleisti negalima. Naujajame DK numatyta, kad tai padaryti įmanoma tik šioms atostogoms pasibaigus.

Nebegalės piktnaudžiauti?

Galiausiai yra penktasis nėščiosios atleidimo pagrindas – kai baigiasi terminuota darbo sutartis suėjus jos terminui.

N. Kasiliauskas sakė, kad tai reiškia, jog net jeigu sutartis baigiasi dieną iki gimdymo, moteris gali būti atleista.

„Šiandieninė apsauga yra didesnė, nes teismo praktika numatė, kad priimti sprendimą dėl sutarties nutraukimo galima, bet tai padaryti faktiškai galima tik tada kai ji grįš iš priežiūros atostogų“, – sakė jis.

T. Davulis pažymėjo, kad sutarties nutraukimas tik po atostogų numatomas ir dabar, o galimybės atleisti darbuotoją prireikė dėl to, kad jos nebegalėtų reikalauti darbo santykių iki kol vaikui sukaks 3 metai.

„Įsivaizduokite, priimate žmogų į darbą dviem dienoms ir pasirodo, kad ji yra nėščia. Tada reikia ją išlaikyti per nėštumo ir gimdymo atostogas, mėnesį pasibaigus tam ir tada dar įsijungia kita garantija – kol vaikui sukaks 3 metai. Naujame kodekse ta nesąmonė išsprendžiama“, – sakė T. Davulis.

Запись опубликована в рубрике Актуалии. Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Комментарии запрещены.