Печать Печать

NEPRIKLAUSOMOS PROFSĄJUNGOS ATSTOVAI SEIME SUSITIKO SU LIETUVOS ENERGETIKOS MINISTRU

Rugsėjo 16 d., atviro LR Seimo posėdžio metu VĮ IAE neprikalusomos profsąjungos atstovai: pirmininkė Ilona Nekrošienė ir pirmininko pavaduotojas Nikolajus Lebedevičius parlamentarams ir Lietuvos energetikos ministrui Deiniui Kreiviui išdėstė savo poziciją dėl situacijos, susijusios su IAE darbuotojų darbo užmokesčio lygiais.

Darbuotojų atstovai baiminasi, kad jei dėl strateginių projektų vėlavimo nepavyks nustatytais terminais užbaigti IAE ekploatavimo nutraukimo darbų (iki 2038 m.), tolesnis finansavimas kris ant Lietuvos gyventojų pečių.

Skirtos lėšos IAE darbuotojų atlyginimams kelti

Metų pradžioje profsąjunga kreipėsi į Europos komisiją dėl IAE darbo užmokesčio fondo didinimo. Po įmonės pateiktos paraiškos skirti papildomą finansavimą EK birželio mėn.  priėmė sprendimą dėl darbo užmokesčio fondo didinimo nuo spalio 1 d.

Tačiau, matant įmonės vadovybės poziciją (remiantis gauta apdorota ir todėl, profsąjungos nuomone, nepakankamai objektyvia informacija dėl situacijos, susijusios su darbo užmokesčio lygiu Lietuvos rinkoje), profsąjungos vėlgi baiminasi, kad gali pasikartoti liepos 1 d. atlyginimų didinimo scenarijus.

Atlyginimų padidėjimo skirtumas buvo didesnis nei 100 kartų

Primename, kad pagal įmonės vadovybės viešai paskelbtą informaciją, vidutiniškai darbininkų atlyginimai padidėjo 68 eurais, specialistų — 123 eurais, vadovų — 440 eurų.

Manome, kad tokios informacijos pateikimas panašus į «vidutinę temperatūrą ligoninėje» ir iškreipia tikrą vaizdą.

Taigi mes matome, kad minimalus padidinimas sudarė 8 eurus (ir visai nesvarbu, kad tai susiję tik su keliais darbuotojais), tuo pat metu maksimalus padidinimas sudarė 950 eurų.

Tokiu būdu skirtumas buvo daugiau kaip 100 kartų! Ir tai valstybės įmonėje, finansuojamoje iš viešųjų finansų. Ir visa tai esantenergetikos krizei, kainų augimui ir rekordinei infliacijai, sudarančiai beveik 22%!

Išmontavimo darbų parengimo bei atlikimo problemos

Be to, kuo toliau, tuo didesnė tampa išmontavimo darbų parengimo ir atlikimo problema. O būtent — darbų su «užterštąja įranga». Žmonės paprasčiausiai nenori rizikuoti savo sveikata už 800-1000 eurų atlyginimą «į rankas».

Kvalifikuotų darbininkų ir techninių specialsitų trūkumas IAE

Šiuo metu IAE trūksta techninių specialistų, galinčių parengti projektus, tip pat vidurinės grandies vadovų, darbuotojų, kurie galėtų tiesiogiai šiuos projektus vykdyti. Būtent juos šiandien reikia motyvuoti ženkliai padidėjusiu darbo užmokesčiu ir taip išlaikyti juos tolesniam darbui įmonėje.

Todėl mūsų profsąjunga išdėstė savo poziciją dėl subalansuoto algų padidinimo nuo spalio 1 d. Ypač esant precendento neturinčios infliacijos ir energetikos krizės situacijai.

Mes taip pat gavome ministro patikinimą, kaip turi keistis darbuotojų darbo užmokestis nuo spalio 1 d.: darbo užmokestis visų pirma turi būti peržiūrėtas techniniams specialistams ir kvalifikuotiems darbininkams, tiesiogiai atliekantiems darbus pagal projektus.

VĮ IAE nepriklausomos profsąjungos pirminikė Ilona Nekrošienė

Запись опубликована в рубрике Новости НП. Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Комментарии запрещены.