Печать Печать

Pustuštėje Seimo salėje tęsiamas Darbo kodekso projekto svarstymas

LPSK informacija

Antradienį Seime buvo tęsiamas Darbo kodekso (DK) projekto svarstymas – parlamentarai pustuštėje Seimo salėje priemė sprendimus, susijusius su darbo laiku, viršvalandžiais, darbo užmokesčiu bei atostogomis. Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija dalinasi svarbiausiais posėdžio nutarimais.

Seimas nusprendė sumažinti apsaugą nėščiosioms ir neseniai pagimdžiusioms moterims, dirbančioms pagal terminuotą darbo sutartį, kadangi apsauga nuo atleidimo iš darbo paliekama tik iki kol vaikui sukaks 4 mėnesiai, o terminuotai sutarčiai pasibaigus nėščia ar vaiką auginanti moteris gali būti atleista iš darbo. Už balsavo 45 parlamentarai, 15 – prieš, o 15 susilaikė.

Parlamentarai nepritarė Naglio Puteikio siūlymui laikinojo įdarbinimo įmonių darbuotojams už laikotarpius tarp siuntimų mokėti minimalią algą. Taip pat atmestas N. Puteikio siūlymas riboti laikinojo įdarbinimo darbuotojų įmonėje skaičių iki 10 procentų.

Seimas pasisakė prieš Kęstučio Daukšio siūlymą atsisakyti projektinio darbo sutarčių ribojimo iki 10 procentų su naujai priimamais terminuotais darbuotojais.

Seimas taip pat atmetė N. Puteikio pasiūlymą darbuotojams suteikti 40, o ne 20 darbo dienų atostogas. Šią pataisą palaikė tik 9 Seimo nariai.

Parlamentarai taip pat apsisprendė nepritarti Algirdo Syso siūlymui numatyti vaikų amžiaus ribą iki 14 metų tais atvejais, kai darbuotojas nori pasikeisti savo darbo sutartį į darbo vietos dalijimosi sutartį. Tačiau tokia galimybė palikta darbuotojams, auginantiems vaikus iki septynerių metų.

Posėdyje pritarta, kad per metus būtų galima dirbti ne daugiau kaip 180 valandų viršvalandžių – 60 valandų daugiau nei dabar, tačiau kolektyvinėje sutartyje galėtų būti susitarta dėl ilgesnės jų trukmės.

Socialinių reikalų ir darbo komiteto siūlymu buvo priimtas sprendimas darbo grafikus derinti su darbo taryba arba kolektyvinėje sutartyje nustatyta tvarka.

Taip pat pritarta A. Syso siūlymui riboti darbuotojo budėjimą namuose iki 1 karto per mėnesį, o darbuotojo sutikimu – ne dažniau kaip kartą per savaitę už tai mokant darbuotojo vidutinį darbo užmokestį ir prilyginant pusei darbo laiko.

Seime buvo atmestas N. Puteikio siūlymas bendromis poilsio dienomis numatyti šeštadienį ir sekmadienį.

Nepritarta ir A. Syso siūlymui apibrėžti darbo užmokesčio sąvoką taip, kaip yra dabar ir nevardinti galimų darbo užmokesčio elementų, bei nenustatyti baigtinio jų sąrašo.

Šie sprendimai dar nebuvo galutiniai, Seimo nariai dėl jų balsuos dar kartą.

Seime apsvarstyti parlamentarų pasiūlymai iki 138 straipsnio (iš viso projekte yra 256 straipsniai). Tolesnis DK projekto svarstymas Seimo posėdyje numatytas balandžio 21 d.

LPSK informacija

Запись опубликована в рубрике Актуалии. Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Комментарии запрещены.