Печать Печать

DĖL RADIACINĖS SAUGOS PRIETAISŲ NAUDOJIMO

VĮ IAE JUNGTINĖ PROFESINIŲ SĄJUNGŲ ATSTOVYBĖ

VĮ IAE generaliniam direktoriui         2016-12-12   Nr. 103-09

Dariui Janulevičiui

DĖL RADIACINĖS SAUGOS PRIETAISŲ NAUDOJIMO

Ignalinos AE įdiegiant naują projektą – laikinąją panaudoto branduolinio kuro saugyklą (toliau – B1 projektas) – buvo atnaujinti panaudoto kuro krovimo į naujus konteinerius RBMK-1500/M2 (toliau – konteineris) darbai.

Pagal nustatytą technologiją panaudoto branduolinio kuro pakrovimas atliekamas Ignalinos AE, toliau konteineris transportuojamas į B1 komplekso aikštelę. Čia galutinai suvirinami apsauginiai dangčiai ir konteineriai patalpinami saugoti laikotarpiui iki 50 metų.

Kadangi B1 kompleksas privalo atitikti Lietuvos Respublikos galiojančių norminių teisės aktų reikalavimus bei paskutinius mokslo ir technikos pasiekimus, B1 komplekso aikštelėje numatyta naudoti dviejų tipų elektroninius dozimetrus: gaunamų gama dozės ir neutronų dozės fiksavimui.

Pakraunant kurą Ignalinos AE blokuose į konteinerį, nėra numatytas naujo tipo elektroninių dozimetrų, fiksuojančių gaunamą neutronų dozę, naudojimas, todėl taikomas senas gautos neutronų dozės apskaitos būdas, kuomet gauta neutronų dozė teoriškai prilyginama gautai gama dozei (bendra gauta dozė apskaičiuojama dauginant gautą gama dozę iš dviejų).

Atsižvelgdami į tai, kad neutronų spinduliuotės sąveika su žmogaus organizmu iš esmės skiriasi nuo gama spinduliuotės sąveikos, siūlome išnagrinėti ir atlikti analogiškų naudojamiems B1 komplekso aikštelėje elektroninių dozimetrų pirkimą gaunamos neutronų dozės fiksavimui ir, atitinkamai, nebetaikyti aukščiau minėto gaunamų neutronų dozės teorinio apskaitos būdo.

Tai yra būtina atlikti, kadangi:

  • 1) pakraunant kurą į konteinerį, kuomet atliekamas kuro perstatymas ir ant konteinerių

nėra uždėti visi apsaugos dangteliai, darbuotojams uždedant ir nuimant apsaugos dangtelius, taip pat darbuotojams atliekant kitus darbus su konteineriais, gaunama neutronų dozė bus didesnė nei dirbant su konteineriais B1 komplekso aikštelėje (kur įvairių gaunamos dozės sudedamųjų dalių atskiras matavimas yra numatytas).

  • 2) ne visiems darbuotojams, besilankantiems išlaikymo baseinuose, yra taikoma gaunamos dozės neutronų sudedamosios dalies apskaita net ir senuoju teoriniu būdu.

VĮ IAE Jungtinės profesinių sąjungų atstovybės

pirmininkas                                                                                                                   Vladimir Dranik

Запись опубликована в рубрике Официальная переписка. Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Комментарии запрещены.