Печать Печать

Kitais metais darbdaviai turės naują priežastį nekelti algų

Edgaras Savickas Verslo žurnalistas 2018 m. gruodžio 18 d.

2019 metais dėl mokesčių reformos augs atlyginimai į rankas. Pavyzdžiui, vidutinį darbo užmokestį gaunančio gyventojo piniginėje per mėnesį liks 42 eurais daugiau, jei jis nekaups pensijų fonde. Ekonomistai sako, kad dėl to kai kurie darbdaviai patys prie atlyginimų augimo galės prisidėti mažiau.Didinant ir plečiant neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) taikymą, darbuotojai mokės mažiau gyventojų pajamų mokesčio.

2018 metų trečiąjį ketvirtį vidutinis mėnesinis darbo užmokestis (VDU) šalyje sudarė 935,7 euro popieriuje arba 727,95 euro į rankas.

Oficiali skaičiuoklė rodo, kad jei tiek uždirbantis asmuo pensijų fonde šiuo metu nekaupia ir nekaups po reformos, tada po Naujųjų metų į rankas gaus 770 eurų, t.y. 42 eurais daugiau.

Prie atlyginimų augimo kitais metais prisidės dar vienas valdžios sprendimas – minimalios mėnesinės algos (MMA) pakėlimas nuo 400 eurų iki 430 eurų popieriuje.

Pusė augimo padengs valdžia

„Luminor“ banko ekonomistai prognozuoja, kad 2019 metais darbo užmokestis popieriuje augs 10 proc., o į rankas – 9 proc.

Banko vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas sakė, kad pusė (4,5 proc.) augimo į rankas sudarys pokyčiai susiję su mokesčių reforma.

„Tai sumažins spaudimą verslui didinti darbo užmokestį. Prognozuojame, kad daugmaž po lygiai pasiskirstys darbo kaštai“, – DELFI sakė jis.

Ž. Mauricas pažymėjo, kad kol kas sunku nuspėti, kokius sprendimus gyventojai priims dėl kaupimo II pakopos pensijų fonduose. Jie turės galimybę kaupti papildomai palaipsniui arba pilna apimtimi, stabdyti kaupimą, grįžti į „Sodrą“.

„Tačiau iki šių pasirinkimų darbo užmokestis išaugs 4,5 proc.“, – sakė jis.

Airių modelis

Ž. Mauricas aiškino, kad tai yra airių modelis, kurį jie taikė nuo 1987 metų.

„Tai darė matydami, kad darbo užmokesčio augimas yra neišvengiamas, nes dėl per mažo darbo užmokesčio jie negali sustabdyti emigracijos. Tačiau spartus darbo užmokesčio kilimas taip pat keltų nemenką grėsmę verslui, nes verslas dažnu atveju nespėja prisitaikyti prie taip sparčiai kylančio darbo užmokesčio“, – pasakojo jis.

„Dėl to Airija buvo sutarusi, kad mažins darbo jėgos apmokestinimą, mainais į darbo užmokesčio kilimą, ypač minimalaus. Lietuvoje tokio formalaus sutarimo nelabai yra, bet manau, kad efektas bus labai panašus. Kils į rankas pakankamai ženkliai. Pusė to kilimo ateis iš mokesčių reformos, kita pusė – dėl kad darbdaviai pridės patys“, – sakė Ž. Mauricas.

Naudosis, bet ne visi

SEB bankas prognozuoja, kad atlyginimai popieriuje 2019 metais augs 7 proc. Ekonomistas Tadas Povilauskas sakė, kad į rankas jie augs dar sparčiau – maždaug 8 proc.

„Iš esmės vis tiek pagrindinis veiksnys bus pasiūla ir paklausa darbo rinkoje. Neplanuojame katastrofiškų dalykų kitais metais“, – komentavo jis.

Tiek Ž. Mauricas, tiek T. Povilauskas sutiko, kad kai kurie darbdaviai gali atsisakyti kelti algas, o tokius sprendimus argumentuoti tuo, kad jie ir taip jau padidėjo valstybės biudžeto sąskaita.

Ž. Mauricas aiškino, kad tai yra vienas mokesčių mažinimo tikslų.

„Sumažinama darbdaviui tenkanti atlyginimų augimo našta. Nepamirškime to, kad MMA kils, nuo 400 iki 430 eurų, t.y. 7,5 proc. Vien tai sudarys 1,5 proc. efektą bendram darbo užmokesčio augimui. Netiesioginis efektas irgi gali būti – didesni darbo užmokesčiai irgi bus pakelti dar 1,5 proc.“, – sakė jis.

Tuo metu T. Povilauskas pastebėjo, kad NPD buvo didinamas ir šiais, ir praėjusiais metais, bet tai atlyginimų augimo smarkiai nestabdė.

„Nuosaikiai laikyčiausi, kad darbdaviai labai naudotųsi šiuo veiksniu. Nors taip, logikos yra, ir pavienių atvejų gali būti.

Šis veiksnys gali veikti tose įmonėse, kurioms gali prasidėti sunkesni laikai. Jei ekonomikos augimas lėtės ir kai kurios labiau pradės tai justi, tada prasidės tokie aiškinimai, kad mes jums nebedidinsime darbo užmokesčio, nes ir taip padidėjo“, – sakė ekonomistas.

Finansų ministerijos duomenimis, 2017 metais VDU Lietuvoje didėjo 8,6 proc. 2018 metais planuojamas 8,9 proc. padidėjimas, o 2019 metais – 7,5 proc.

2017 metais VDU popieriuje buvo 840,4 euro, o 2018 metais numatomas 915,2 euro VDU.

Kitais metais dėl darbuotojo ir darbdavio įmokų sujungimo VDU popieriuje turėtų pasiekti 1268,1 euro. T.y. net 38,6 proc. pokytis, tačiau didžiąja dalimi jį lemia atlyginimų popieriuje padidinimas 1,289 karto.

Kaip keisis jūsų atlyginimas galite paskaičiuoti Finansų ministerijos parengtoje skaičiuoklėje. Ją ir kitas rasite puslapyje kiek.lt.

Запись опубликована в рубрике Актуалии. Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Комментарии запрещены.