Печать Печать

Prasideda visuotinis pajamų deklaravimas: laiko užpildyti bus iki liepos

Raminta Rakauskė, 2020 m. balandžio 22 d.
Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) trečiadienį skelbia pradedanti antrąjį pajamų deklaravimo etapą. Nors nuo balandžio 15 dienos pajamas deklaruoti galėjo tik savarankiškai dirbantys, nuo šiandien tai padaryti gali visi norintys šalies gyventojai.
Kaip teigė VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė – Šnirienė, institucija šiemet parengė 2,3 mln. preliminariųjų deklaracijų, iš kurių apie 1,7 mln. yra pilnai užpildytos duomenimis, todėl jas reikės tik peržiūrėti ir pateikti.

Taip pat buvo informuojama, kad nuo balandžio 15-osios savarankiškai dirbantys gyventojai pateikė jau apie 23 tūkst. deklaracijų.
Numatoma, kad gyventojai pajamas deklaruoti ir mokestį sumokėti galės iki liepos 1 dienos, permokos, kaip ir anksčiau, bus grąžintos iki liepos 31-osios.
„Delfi“ primena, kad nuo šių metų keičiasi pajamų deklaravimo principas.

Gyventojai, įpratę pildyti pilką GPM308 formą, jos nebeišvys. Vietoje jos yra sukurtas deklaravimo vedlys, kuriuo informaciją apie pajamas gyventojai teiks klausimų-atsakymų principu. Teigiama, kad tokia sistema gyventojams bus paprastesnė ir sukels mažiau rūpesčių ir neaiškumu.
S. Aliukonytė-Šnirienė teigė, kad žmogus, norėdamas deklaruoti pajamas, prisijungęs prie elektroninio deklaravimo sistemos (EDS), eidamas žingsnis po žingsnio ras klausimus, į kuriuos turės atsakyti.
Klausimyne, anot jos, bus ir tokių pozicijų, kur bus paprašyta atsakyti į tokius klausimus, kurie galėtų turėti įtakos deklaravimo teisingumui. Pavyzdžiui, ar žmogus 2019-ais gavo pajamų iš užsienio, gal pirko būstą ir pan.
VMI sistemos vedlys taip pat leis žmogui daryti pertraukas ir paskui, net ir praėjus kuriam laikui, asmuo galės grįžti į deklaravimo sistemą ir tęsti. Taip pat specialistė teigė, kad užpildžius deklaraciją, žmogus iš karto galės pamatyti sumą, kurią jis turės sumokėti arba kokia suma bus grąžinta.
Redakcija primena, kad pajamų deklaravimas turėjo prasidėti kovo pradžioje, tačiau dėl COVID-19 buvo atidėtas.

Deklaracijas, kaip ir kasmet, turi pateikti gavusieji nuomos pajamų iš kitų gyventojų, palūkanų, darbinių pajamų iš užsienio, dėl įregistruotos individualios veiklos pagal pažymą ar turėtą verslo liudijimą, jeigu yra prievolė deklaruoti turtą, norint pasinaudoti nustatytomis lengvatomis ir panašiais atvejais, praneša ELTA.
Deklaruoti pajams taip pat gali tie, kuriems yra susigrąžinti didesnes ar mažesnes pinigų sumas.
„Tai tie, kurie mokėjo įmokas į pensijų fondus, mokėjo už mokslus. Tačiau šiemet už 2019 m patirtas išlaidas už būsto remontą, automobilių remontą, žmonės galės susigrąžinti atitinkamas pinigų sumas. Dalis jų tas išlaidas jau deklaravę, kiti, kurie anksčiau to nedarė, dabar deklaruodami galės tai padaryti“, – sakė specialistė.
Taip pat gyventojams derėtų nepamiršti, kad VMI dėl COVID-19 visas paslaugas teikia ir konsultacijos vyksta tik nuotoliniu būdu.
Praėjusiais metais pajamas deklaravo apie 1,4 mln. gyventojų. Iki gegužės 4-osios taip pat turto deklaracijas turi pateikti valstybės tarnautojai, atitinkamas pareigas einantys asmenys bei jų sutuoktiniai.

 

Запись опубликована в рубрике Новости НП. Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Комментарии запрещены.