Печать Печать

IAE profsajunga dalyvavo spaudos konferencijoje LR Seime! Mums svarbi mūsų ateitis!

2024 m. birželio 13 d. pranešimas žiniasklaidai

Seime vyksta (lrs.lt)

Ketvirtadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje Seimo narys socialdemokratas Algirdas Sysas ir Ignalinos atominės elektrinės (IAE) darbuotojų atstovai informavo ir įspėjo visuomenę apie dabartinės Vyriausybės planus paversti šią valstybės įmonę uždarąja akcine bendrove.

„Pasižadėjome su Europos Sąjungos pagalba uždaryti IAE. Tam, žinoma, reikia daug pinigų.

Šiandien Vyriausybė ateina į Seimą su paketu įstatymų dėl IAE pavertimo uždarąja akcine bendrove. Atseit taip bus lengviau parduoti turtą. Bet ar Vyriausybei neturėtų pirmiausia rūpėti, ar laiku ir tinkamai įvykdysime įsipareigojimus Europos Sąjungai, ar užteks mums specialistų, kurie gali dirbti su radiacinėmis medžiagomis? Juk ne bet kas tai gali daryti“, – klausė A. Sysas.

Valstybės įmonės Ignalinos atominės elektrinės nepriklausomos profsąjungos pirmininkė Ilona Nekrošienė įspėjo, kad Seimui teikiami Vyriausybės sprendimai dėl IAE statuso keitimo lems sunkias ilgalaikes pasekmes.

„IAE – objektas, turintis strateginę reikšmę Lietuvai. Kas šiandien daroma su šiuo objektu? Norime įspėti visuomenę, kokios gali būti ilgalaikės Energetikos ministerijos sprendimų pasekmės.

Aiškinamajame Vyriausybės rašte matome paaiškinimą, kad pavertus valstybės įmonę UAB, bus paprasčiau nurašyti turtą. Dar 2020 m. buvo konstatuota, kad elektrinei trūksta personalo, žmogiškųjų resursų. Savalaikį projektų vykdymą, sklandžią veiklą galima užtikrinti tik tuomet, jeigu įmonėje dirbs patyrę darbuotojai, kurie gali apmokyti naujus specialistus. Deja, matome, kad darbuotojų visai nesistengiama išsaugoti“, – komentavo profsąjungos pirmininkė.

Ji pateikė pavyzdį: įmonę palieka 2 darbuotojai, kurių kompetencijos pripažintos kritinėmis. Jeigu jie išeis, vienas iš projektų visai sustos.

Bus lengviau dalintis turtą?

„Tai, kas šiandien daroma su IAE, man primena privedimo prie bankroto veiksmus. Žmonės klausia, kas jų laukia rytoj. Sako: nematome perspektyvos. Darbuotojai demotyvuoti, ruošiasi išeiti.

Ar neatsitiks taip, kad priėmus Vyriausybės teikiamą įstatymų paketą, po kelių mėnesių išgirsime, kad dėl žmogiškųjų resursų trūkumo turime samdyti brangius rangovus? Jau šiandien matome, kad vieną iš projektų, kurį buvo numatyta vykdyti savo jėgomis už 4,5 mln. eurų, rengiamasi atiduoti vykdyti užsienio įmonei už 34 mln. Eur. Ar ilgai mus dar finansuos Europa su tokiu požiūriu?“ – klausė I. Nekrošienė.

Profsąjungos vadovė pažymėjo, kad IAE ateitis rūpi ir regiono gyventojams: Utenos regionas šiandien išsiskiria didžiausiu nedarbo lygiu ir socialinės atskirties rodikliais. „Įmonei sumažintas darbo užmokesčio fondas, naikinami etatai, bet darbo apimtys didėja. 2022 m. nuvykome į Briuselį ir įsitikinome: paprasčiau įtikinti Europos Komisijos atstovus, negu prisimušti iki mūsų Energetikos ministerijos valdininkų – net paprastam pokalbiui. Po mūsų vizito darbo užmokesčio fondas buvo padidintas 10 proc.“, – pasakojo I. Nekrošienė.

Ji įspėjo, kad dėl dabar priimamų sprendimų IAE ilgainiui gali netekti Europos Sąjungos finansavimo.

I. Nekrošienė informavo, kad nepavykus užtikrinti deramo darbuotojų atstovų įtraukimo į procesus, profsąjunga dabar bylinėjasi su Energetikos ministerija.

IAE nepriklausomos profsąjungos pirmininkės pavaduotojas, Radiacinės saugos poskyrio vadovas Nikolajus Lebedevičius akcentavo valdininkų aroganciją. „Mūsų įmonės projektas yra unikalus. Pasirengimas išmontavimui, radioaktyvių atliekų sutvarkymui – sudėtingi, laikui imlūs darbai. Siekiant laikytis nustatytų terminų, didinamos darbų apimtys. Deja, atlyginimo fondas šiems metams sumažintas. Metų pradžioje sulaukėme įsakymo, kuriuo naikinami 55 etatai. Krūvį perima kiti darbuotojai, žinodami, kad tas padidintas krūvis nemažės. Tai – demotyvavimas. O kas bus, kai IAE taps UAB?“ – klausė N. Lebedevičius.

Запись опубликована в рубрике Новости НП. Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Комментарии запрещены.