Печать Печать

DĖL KONSULTACIJŲ

JUNGTINĖ PROFSĄJUNGŲ ATSTOVYBĖ

Valstybės įmonė Ignalinos atominė elektrinė

2016-01-28   Nr. 10-09

VĮ IAE valdybos pirmininkui, Lietuvos Respublikos energetikos viceministrui R. Baliukovui

VĮ IAE generaliniam direktoriui D. Janulevičiui

KOPIJA: VĮ IAE Korporatyvinių reikalų ir administravimo departamento direktoriui T. Liukaičiui

DĖL KONSULTACIJŲ

Atsakydami į Jūsų 2016-07-27 raštą Nr. ĮS-591 (11.11) atkreipiame Jūsų dėmesį į tai, kad vadovaujantis Lietuvos Respublikos darbo kodekso 47 str. nuostatomis, prieš priimdamas sprendimus, galinčius turėti esminės įtakos darbo organizavimui įmonei ir darbuotojų teisinei padėčiai, darbdavys privalo organizuoti konsultacijų procedūrą su darbuotojų atstovais Kolektyvinės sutarties 6 str. įtvirtinta tvarka.

Tuo tarpu iš aukščiau minėtos informacijos tūrinio matyti, kad darbdavys vertindamas tik vieną aspektą, t.y. galimą kontroliuojamos zonos patalpų valymo paslaugos ekonominį pranašumą jau tarsi priėmė sprendimą esant priimtinos kainos sąlygai. O tai, savo ruožtu prieštarautų LR DK 47 str. 1 dalyje įtvirtintai nuostatai, jog konsultavimas – tai, be kita ko, ir dialogo tarp darbuotojų atstovų ir darbdavio užmezgimas bei plėtojimas, o šalių bendradarbiavimas Kolektyvinės sutarties formatu yra aukštesnė socialinės partnerystės forma, kuriai turėtų būti taikomi ir aukštesni pačio dialogo standartai. Tai reiškia, kad šalys turėtų tartis ir dėl konsultacijų organizavimo eigos. Jungtinės profesinių sąjungų atstovybės (toliau – JPSA) informacinio konsultacijų posėdžio siūloma data – įmonės kolektyvinės sutarties 6 str. nustatyta tvarka, skaičiuojant terminą nuo žemiau įvardytos informacijos pateikimo dienos.

Taip pat atkreiptinas dėmesys, kad Jūsų 2015 m. balandžio 22 d. raštu nr. ĮS-3068(11.11) JPSA pateikta informacija neišsami ir atsižvelgiant į nuo 2015 m. liepos 01 d. bei nuo 2016 m. sausio 01 d. padidėjusį MMA neaktuali.

Atsižvelgiant į anksčiau išdėstyta, prašome iki informacinio konsultacijų posėdžio kuo skubiau papildomai raštu pateikti:

  1. Duomenis, patvirtinančius, kad į paslaugos kainą buvo įtraukti du kartus įvykę MMA padidėjimai.
  2. Kokiam laikotarpiui planuojama sudaryti paslaugų sutartį.
  3. Kiek VĮ IAE įmonės darbuotojų planuojama atleisti sudarius nepagrindinių kontroliuojamos zonos pastatų dezaktyvacijos paslaugų sutartį.
  4. Atsižvelgiant į VĮ IAE uždarymo strateginį reikšmingumą regionui bei Lietuvai, pateikti informaciją apie planuojamų naujų darbo vietų regione sudarius nepagrindinių kontroliuojamos zonos pastatų dezaktyvacijos paslaugų sutartį skaičių.
  5. Įmonės valdymo organo administracinį teisės aktą, įtvirtinantį įmonės vykdomų veiklų sąrašą bei jų suskirstymą į pagrindines bei pagalbines (jei toks yra).
  6. Duomenis, patvirtinančius, kad į paslaugos kainą buvo atsižvelgta į IAE specifiką, t.y. paskaičiuota priemoka darbuotojams už darbą esant nukrypimams nuo normalių darbo sąlygų, nenumatytų aplinkybių rizika ir pan.
  7. Nuo 2014 m. birželio 17 d. įsigaliojo LR Darbo kodekso 188 str. 1 d. norma, kuri nustato, kad darbo apmokėjimo sąlygos, dydžiai, profesijų ir pareigų tarifiniai ir kvalifikaciniai reikalavimai, darbo normos ir darbuotojų tarifikavimo tvarka, įvertinus profesinę riziką, nustatomi kolektyvinėse sutartyse. Primename, kad JPSA 2015-08-05 raštu Nr. 95-09 ragino įmonės administraciją suderinti darbo normas įstatymų nustatyta tvarka, atsižvelgus į 2015 liepos mėn. vykusiame susitikime VĮ IAE valdybos narių išsakytas pastabas. Tačiau tai nėra padaryta iki šiol. JPSA nuomone, tik nustačius kolektyvinėje sutartyje darbo normas įvertinus profesinę riziką, būtų galima pateikti realius ir įstatymų nustatyta tvarka galiojančius paskaičiavimus galimiems paslaugos tiekėjams.

Apibendrinus anksčiau išdėstyta bei įvertinus susidariusią situaciją, JPSA visokeriopai stengiasi padėti įmonei siekti strateginių tikslų, siekia realaus socialinio dialogo, kuris skatintų socialinių partnerių bendradarbiavimą, skaidrų įmonės veiklų vykdymą bei Europos Sąjungos ir Lietuvos valstybinių lėšų panaudojimą.

 VĮ IAE JPSA pirmininkas         Vladimir Dranik

Запись опубликована в рубрике Официальная переписка. Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Комментарии запрещены.