Печать Печать

Chaosas Seime dėl darbo santykių tęsiasi: nauja mintis šovė A. Kubiliui

4285c586a6a423c0feff9781982f41b4_400x400Edgaras Savickas, www.DELFI.lt 2015 m. spalio 28 d.

Trečiadienį Seimo Biudžeto ir finansų komitete svarstant naujo Darbo kodekso (DK) projektą konservatorius Andrius Kubilius pareiškė, kad būtų gerai jame įrašyti ir minimalaus mėnesinio atlyginimo (MMA) indeksavimo dalį.
Jis teigė, kad teiks šią pataisą ir tikisi, jog parlamentarai jai pritars. Tai reikštų, kad ateityje MMA dydis būtų susietas su, pavyzdžiui, vidutinio atlyginimo dydžiu ir siektų, tarkim, 50 proc. jo.

A. Kubilius taip pat atkreipė dėmesį, kad DK planuojamas numatyti ilgalaikis darbo išmokų fondas, iš kurio būtų mokamos išmokos atleistiems darbuotojams, kol kas nėra tvarus.

„Tam reikia atskiro įstatymo, nes darbdaviai turės mokėti papildomas įmokas“, – kalbėjo jis.

Kokio dydžio tarifas tai būtų kol kas nėra nustatyta, tačiau komiteto posėdyje dalyvavusi „Investuotojų forumo“ vadovė Rūta Skyrienė siūlė, kad šis garantinis fondas būtų formuojamas iš įmokų „Sodrai“, kurias taip pat numatoma kasmet mažinti po 1 proc.

„Tai mažinkime po 0,7 proc., o likusią dalį perkelkime į šį specialų fondą“, – sakė ji.

„Pučiate miglą su tuo fondu, jis pats yra migla, migla yra iš išmokos iš to fondo“, – piktinosi A. Kubilius.

Seimo opozicijos lyderis teigė, kad tokiame chaose, kuriame dabar svarstomi su socialiniu modeliu susiję įstatymų projektai, galima padaryti bet ką.

Komitetas taip pat nusprendė siūlyti, kad ateityje tėvams, turintiems vaikų iki 12 metų, mamadieniai ir tėvadieniai nebepriklausytų. Tačiau jie galėtų būti kompensuojami ilginant atostogas arba trumpinant darbo dieną.

Posėdžiavęs Biudžeto ir finansų komitetas bendru sutarimu pritarė visoms 152 Seimo Teisės departamento pastaboms dėl DK. Komiteto pirmininkas Petras Narkevičius taip pat informavo, kad jau yra gautas 91 Seimo narių pasiūlymas.

Kiti komiteto nariai, kaip Povilas Gylys iš „Drąsos kelio“ ar Lietuvos lenkų rinkimų akcijos narė Rita Tamašunienė, posėdyje piktinosi, kad vis dar neatsižvelgiama į kelis Trišalėje taryboje pasiektus susitarimus ir ypač profsąjungų pasiūlymus.

Keistų iš esmės

Seimas socialinį modelį, apimantį 7 pagrindinius ir 27 lydimuosius teisės aktus, svarstyti priėmė spalio viduryje. T

arp jų bene daugiausiai ginčų kelia Darbo kodeksas, kurio projekte numatytas lankstesnio darbo laiko reguliavimas, liberalizuotas atleidimas iš darbo, išeitinių išmokų mažinimas, įspėjimo terminų trumpinimas, išeitinių išmokų suvienodinimas bei jų sumažinimas.

Taip pat atsisakoma trumpalaikių ir sezoninių sutarčių. Nustatomos naujos darbo sutarčių rūšys: projektinio darbo, darbo vietos dalijimosi, darbo keliems darbdaviams ir pameistrystės. Palengvinamas streikų skelbimas.

Be to, siūloma keisti pensijų apskaičiavimo ir mokėjimo tvarką. Vietoje dabartinio draudžiamųjų pajamų vidurkio koeficiento siūloma įvesti apskaitos vienetų sistemą, per 12 metų po 1 procentinį punktą mažinti pensijų draudimo tarifą. Taip pat siūloma indeksuoti pensijas, o koeficiento dydis priklausytų nuo darbo užmokesčio fondo augimo per kelerius metus.

Pakeitimais numatoma darbo sutarčių įvairovė, siūloma atsisakyti konkretaus darbo valandų per dieną nustatymo, paliekant 40 val. per savaitę darbo laiko normą. Taip pat darbdavys su darbuotoju galėtų susitarti dėl individualaus kiekvienos dienos grafiko.

Numatytos aktyvios darbo rinkos politikos priemonės atskiroms bedarbių grupėms bus taikomos atsižvelgiant į bedarbio amžių, nedarbo trukmę, kvalifikaciją – esą individualių ir efektyviausių priemonių tam tikrai grupei taikymas padės į darbo rinką greičiau integruoti vyresnio amžiaus, nekvalifikuotus ir ilgalaikius bedarbius.

Numatyti pokyčiai ir pensijų apskaičiavimo bei mokėjimo tvarkoje – vietoj dabar galiojančio asmens draudžiamųjų pajamų vidurkio koeficiento siūloma įvesti apskaitos vienetų sistemą. Darbuotojai matys, kaip jų mokamos įmokos kaupia jiems pensiją – didesnės įmokos garantuoja didesnę pensiją.

Siekiant paskatinti darbo užmokesčio augimą siūloma per 12 metų po 1 procentinį punktą mažinti pensijų socialinio draudimo tarifą. Taip pat numatytas automatinis pensijų indeksavimas. Pensijų rodikliai (bazinė pensija, apskaitos vieneto vertė) kiekvienais metais būtų indeksuojama pagal nustatyta tvarka apskaičiuotą indeksavimo koeficientą, kurio dydis priklausytų nuo darbo užmokesčio fondo augimo per kelerius metus.

Taip pat planuojama įvesti „Sodros“ įmokų lubas. Numatoma, kad ateityje pensijinis amžius sieks 67 metų, o išankstines pensijas siūloma mokėti ne 5-eius, kaip dabar, o trejus metus.

Запись опубликована в рубрике Актуалии, Новости НП. Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Комментарии запрещены.